Recepšu idejas: ar malto gaļu pildīti dārzeņi
foto: Shutterstock
Ieteicams izvēlēties pēc iespējas gaļīgākas paprikas pākstis, tad ēdiens būs sulīgāks.
Garšīgi

Recepšu idejas: ar malto gaļu pildīti dārzeņi

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Rudenī grēks būtu necelt galdā pildītus dārzeņus, turklāt variāciju ir tik daudz, ka ēdāji par tavu piedāvājumu būs stāvā sajūsmā.

Lai sanāktu garšīgāk

* Dārzeņu pildīšanai labi der maltā gaļa – gan ar garšvielām, gan kombinācijā ar dārzeņiem, gan ar rīsiem, vārītām grūbām, kuskusu, prosu. Ar malto gaļu labi sader arī lupstājs, timiāns, raudene.

* Lai ēdiens būtu sulīgāks un izdobtie dārzeņi neizžūtu, veidnē parasti ielej vai nu buljonu, vai ūdeni ar garšvielām.

* Kad gatavie dārzeņi izņemti no cepeškrāsns, tos var pārkaisīt ar sakapātiem zaļumiem: pētersīļiem, koriandru, dillēm.

Kabači ar maltās gaļas un rīsu pildījumu

Šādi var pildīt arī mazus ķirbīšus, patisonus, cukīni.

4 personām
50 minūtes

4 nelieli kabači
300 g jauktas maltās gaļas
200 ml buljona
150 g skābā krējuma
100 g gargraudu rīsu
2 tomāti
1 sīpols
2 ēdk. citronu sulas
1 ēdk. sviesta
svaigas timiāna lapiņas
sāls, malti melnie pipari

1. Rīsus izvāri sālsūdenī. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem.

2. Kabačus pārgriez gareniski uz pusēm un ar karoti izgreb mīkstumu, ko sagriez mazos gabaliņos. Nomizotu sīpolu un tomātus sagriez smalkos gabaliņos.

3. Izdobtajās kabaču pusītēs iekaisi sāli un piparus, ieslaki citronu sulu.

4. Pannā sakarsē sviestu un apcep sīpolus. Pievieno malto gaļu un apcep. Iemaisi rīsus, tomātus un kabaču mīkstumu. Pārkaisi sāli, piparus un timiānu.

5. Iepildi kabaču pusītēs un liec tās citu pie citas sacepumu veidnē. Pielej buljonu.

6. Liec cepeškrāsnī un cep aptuveni 20 minūtes. Izņem.

7. Nolej šķidrumu katlā. Iemaisi krējumu un uzvāri. Mērci pasniedz pie pildītajiem kabačiem.

Ar dārzeņiem un gaļu pildītas paprikas pusītes

Ieteicams izvēlēties pēc iespējas gaļīgākas paprikas pākstis, tad ēdiens būs sulīgāks.

4 personām
50 minūtes

500 g jauktas maltās gaļas
4 lielas paprikas pākstis
250 ml buljona
200 g burkānu
150 g rīvēta siera
2 sīpoli
1 brokolis
1 puravs
1 selerijas kāts
2 ēdk. sviesta
1 ēdk. eļļas
1 tējk. maltas paprikas
sāls, malti melnie pipari, cukurs

1. Sīpolus nomizo, vienu sakapā, otru sagriez ripiņās.

2. Notīrītus burkānus, puravu un seleriju sagriez plānās šķēlītēs, brokoli sadali mazās rozetītēs.

3. Pannā sakarsē sviestu un apsautē sakapātos sīpolus. Pievieno burkānus, puravus un selerijas un sautē aptuveni 3 minūtes.

4. Pievieno brokoļus un 125 ml buljona un sautē vēl kādas 3 minūtes. Pieber sāli, maltus piparus un šķipsniņu cukura.

5. Papriku pārgriez gareniski uz pusēm, iztīri un izsusini. Iekaisi sāli un piparus.

6. Citā pannā sakarsē eļļu un sacep malto gaļu. Pieber sāli, piparus un malto papriku.

7. Gaļu samaisi ar sautētajiem dārzeņiem un sieru. Pildi paprikas pusītēs.

8. Sacepumu veidnē liec sīpolu gredzenus, tiem virsū pildītās paprikas. Cep 25–30 minūtes 175 grādu karstā cepeškrāsnī.

Ņem vērā!

Pildītu dārzeņu receptēs pagatavošanas laiks pirmajā mirklī šķiet diezgan ilgs, taču pats process ir vienkāršs un vismaz pusi darba paveic cepeškrāsns, kurai klāt nav jāstāv.