Pesto - klasiskais un pētersīļu. Pamācība, kā tos pagatavot maciņam draudzīgi
Pesto, lai arī radies Itālijā, latviešiem tik ļoti iet pie sirds, ka esam atvasinājuši daudzus gardus tā paveidus. Pesto nenozīmē tikai baziliku; mērcē var saberzt visu, kas ir zaļš, jo pats vārds pesto to arī nozīmē – smalki saberzt un sasmalcināt. Nu ko – tad smalcinām visu, kas tirgū vai dārzā vēl atrodams!
Ņem vērā! Vislabākais veids, kā uzglabāt pesto ziemai, ir to sasaldēt – liec trauciņos, bet trauciņus saldētavā. Tad ziemā atliks tikai izvilkt kārbiņu no saldētavas, atkausēt, papildināt ar eļļu, saliet burciņā un našķoties.
Klasiskais pesto
Šo recepti var ņemt par pamatu pesto variācijām. Par to var teikt – klasiskāk vairs nav iespējams. Ciedru riekstus var aizstāt ar Indijas riekstiem, bet ķiploku pievieno tikai tad, ja vēlies.
½ l pesto
15 minūtes
300 g bazilika lapiņu
300 ml augstākā labuma (virgin) olīveļļas
100 g ciedru riekstu
100 g cieta, nogatavināta (Parmas vai līdzīga) siera
3–4 ķiploka daiviņas
1. Virtuves kombainā vai ar jaudīgu blenderi sasmalcini ciedru riekstus, pievieno sagrieztu sieru, ķiploku, 100 ml olīveļļas, tad pamīšus baziliku un atlikušo olīveļļu.
2. Blendē, līdz iegūta mērces konsistence. Ja nepieciešams, pievieno vēl eļļu.
Maciņam draudzīgais pesto ar sālītiem zemesriekstiem
Ja vēlies gatavot pēc oriģinālās receptes, pesto izmaksās padārgi, jo gan pīniju, gan ciedru rieksti nav lēti. Taču pesto neņem ļaunā, ja tajā liek krietni lētākos zemesriekstus un rapšu eļļu. Šim pesto nav vajadzīgs papildus pievienot sāli, jo tas jau ir riekstos. Rapšu eļļas vietā var izmantot arī saulespuķu eļļu; galvenais, lai eļļa ir neitrālas garšas. Protams, nav aizliegts gatavot ar olīveļļu.
½ l pesto
20 minūtes pagatavošanai
400 ml rapšu eļļas
150 g bazilika lapiņu
150 g sālītu zemesriekstu
150 g cietā siera
5 ķiploka daiviņas
1. Sālītos zemesriekstus sablendē kopā ar eļļu un sieru, tad pievieno ķiploku un baziliku. Blendē, līdz iegūta pastētes biezuma masa.
2. Pildi traukos uzreiz vai arī pagarini ar eļļu.
Pētersīļu pesto
Šis pesto sajūsmā liks aplaudēt visiem pētersīļu faniem, un pat tie, kuriem šis garšaugs nav iecienītākais, teiks: “Nu, šādi tos pētersīļus varu ieēst pat ar baudu!”
300 ml pesto
20 minūtes pagatavošanai
200 ml olīveļļas
2 saujas pētersīļu lapu
50 g saulespuķu sēklu
50 g lobītu ķirbju sēklu
50 g cietā siera
2 ķiploka daiviņas
sāls, citrona sula pēc garšas
1. Saulespuķu un ķirbju sēklas viegli apgrauzdē uz karstas pannas vai cepeškrāsnī. Sieru sagriez gabaliņos un sablendē kopā ar sēklām un ķiploku.
2. Pievieno olīveļļu un pētersīļus, sablendē viendabīgā konsistencē. Pievieno sāli un citrona sulu, ja nepieciešams.