Efektīvas metodes, kā iztīrīt krāsu no apģērba: padomi un triki krāsu traipu likvidēšanā
foto: Shutterstock
Ja uz apģērba uzkrīt eļļas vai akrila krāsa, ir būtiski rīkoties ātri.
Noderīgi ikdienā

Efektīvas metodes, kā iztīrīt krāsu no apģērba: padomi un triki krāsu traipu likvidēšanā

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Krāsu traipu tīrīšana no apģērba var būt sarežģīta, it īpaši, ja runa ir par eļļas vai akrila krāsu. Taču ar pareizo pieeju un tīrīšanas līdzekļiem, ir iespējams veiksmīgi atbrīvoties no krāsu traipiem. Šajā rakstā uzzināsi efektīvākos veidus, kā iztīrīt krāsu no apģērba, izmantojot dažādus šķīdinātājus un mājas līdzekļus.

Kā iztīrīt krāsu no apģērba? Galvenie šķīdinātāji

Ja uz apģērba uzkrīt eļļas vai akrila krāsa, ir būtiski rīkoties ātri. Galvenie līdzekļi, kas palīdz iztīrīt šādus traipus, ir:

  • Vaitspirts
  • Terpentīns
  • Acetons
  • Šķīdums nagu lakas noņemšanai

Ja traips ir svaigs un mazs, vari mēģināt to izmazgāt ar saimniecības ziepēm. Taču lielākiem traipiem labāk uzreiz ķerties pie kāda no iepriekšminētajiem šķīdinātājiem.

Svarīgi tīrīšanas soļi:

  1. Uzklāj šķīdinātāju uz vates diska vai drānas, pārliecinoties, ka tā ir pietiekami mitra.
  2. Traipu apstrādā no malas uz centru, izvairoties no beršanas abos virzienos, lai nepieļautu krāsas dziļāku iesūkšanos audumā.
  3. Ja audums ir porains, ļauj vatei dažas minūtes stāvēt uz traipa, lai krāsa atmiekšķētos.
  4. Kad krāsa ir iztīrīta, skalo apģērbu ar ūdeni, lai novērstu šķīdinātāja ietekmi uz auduma krāsu.
  5. Beigās izmazgā visu apģērba gabalu atbilstoši kopšanas norādījumiem uz birkas un noskalo, lai atbrīvotos no šķīdinātāja smaržas.
foto: Shutterstock

Papildu padomi un alternatīvas

  • Nagu lakas noņēmējs: Šis līdzeklis palīdz tikai svaigu krāsu traipu tīrīšanai. Ja krāsa ir sakaltusi un iesūkusies šķiedrās, tas nebūs tik efektīvs.

  • Eļļas krāsa uz āra apģērba: Ja traips ir uz membrānas auduma, piemēram, āra jakas, izvairies no agresīviem šķīdinātājiem, jo tie var sabojāt materiālu. Tā vietā izmanto saulespuķu eļļu, kas nekaitē audumam, bet palīdz sadalīt eļļas krāsu. Piesūcini drānu ar eļļu, uzliec uz traipa un pēc 10 minūtēm noņem krāsu ar papīra salveti. Pēc tam izmazgā eļļas traipu ar ziepēm.

  • Sviesta un veļas mazgāšanas līdzekļa metode: Sajauc 1 ēdamkaroti mīksta sviesta ar 1 ēdamkaroti šķidrā veļas mazgājamā līdzekļa un uzklāj uz traipa. Ar zobu birsti uzmanīgi berzē krāsas traipu – krāsa pakāpeniski sāks nākt nost.

Nobeigumā

Krāsu traipu tīrīšana no apģērba nav vienkārša, bet ar pareizajiem līdzekļiem un metodi tas ir iespējams. Atceries vienmēr ievērot drošības pasākumus, strādājot ar šķīdinātājiem – atver logu un izmanto aizsargcimdus. Rīkojoties savlaicīgi un precīzi, krāsu traipi uz apģērba var palikt par pagātnes problēmu.