Garšīgi

Mājās gatavots burgers

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Latvijā burgeri vairs nav nekāda eksotika – tos var iegādāties ne vien ātrās ēdināšanas vietās, bet arī solīdās kafejnīcas, bāros un pat smalkos restorānos. Tomēr tādu burgeru, kā var pagatavot mājās, nekur nenopirksi. Sulīgu, sātīgu un tik ļoti, ļoti garšīgu!

Šis liellopa gaļas burgers ir papildināts ar īstenu rudens garšu – ķirbju čatniju un domāts 4 personām.

Burgera sastāvdaļas:

400 g maltas liellopa gaļas (vislabāk pašu malta), 4 burgeru maizītes, 2 tomāti, 2 marinēti gurķi, 100 g Čedaras siera , sauja rukolas, 1 tējk. Sāls, ½ tējk. svaigi maltu piparu

Sastāvdaļas ķirbju čatnijam:

300 g sviesta ķirbja, 1 glāze + ¼ glāzes ābolu etiķa vai baltvīna, 1 neliels sīpols, ½ glāzes brūnā cukura, 2 tējk. kartupeļu cietes, 1 tējk. karija pulvera, ¼ tējk. Muskatrieksta, ¼ tējk. Ingvera, ¼ tējk. Kanēļa, ¼ tējk. sinepju pulvera , ¼ tējk. svaigi maltu piparu

Sastāvdaļas burgeru mērcei:

½ glāzes majonēzes, 2 ēdk. tomātu mērces, 1 ēdk. marinētu gurķu sulas, ½ tējk. drupinātu ķiploku, šķipsniņa saldās paprikas, šķipsniņa sāls

foto: Ekrānuzņēmums
Mājās gatavots burgers.
Mājās gatavots burgers.

Kā pagatavot burgeru:

1. Pagatavo ķirbju čatniju. Ķirbi sagriez nelielos gabaliņos, sīpolu sakapā. Katliņā lej 1 glāzi etiķa, pievieno cukuru un karsē, līdz cukurs izkusis. Pievieno ķirbi un sīpolu. Vāri uz nelielas uguns apmēram 20 minūtes, līdz ķirbis mīksts. Ja nepieciešams, saspaidi ķirbi ar dakšiņu.

2. Kartupeļu cieti samaisi ar garšvielām, pievieno ¼ glāzes etiķa un samaisi. Masu pievieno katliņa saturam un karsē 5 minūtes, līdz čatnijs sāk sabiezēt. Pildi mazās burciņās, aizvāko un atdzesē. Lieto, kad nepieciešams.

3. Mērces sastāvdaļas liec bļodiņā un maisi, līdz masa ir viendabīga. Liec ledusskapī, lai ievelkas.  

4. Gaļu samīci kopā ar sāli un pipariem. Sadali 4 vienādās daļās, no tām izveido bumbiņas un saspied, lai izveidojas palielas plakanas kotletes aptuveni burgera maizīšu izmērā. Cep grila pannā vai parastajā pannā no katras puses aptuveni 3–4 minūtes.

5. Sieru sagriez šķēlēs. Pārklāj ar siera šķēli katru kotleti, uzliec pannai vāku un karsē, kamēr siers izkusis. Tikmēr cepeškrāsnī uzsildi maizītes.

6. Sagriez šķēlēs marinētos gurķus un tomātus, rukolu noskalo un nosusini. Uz apakšējās maizītes liec ķirbju čatniju, tad gaļu ar sieru, pēc tam marinētā gurķa un tomātu šķēles, nedaudz rukolas, virspusē burgeru mērci.