Kad ir labākais laiks rožu apgriešanai – rudenī vai pavasarī?
foto: Shutterstock
Ne visām rozēm ir nepieciešama apgriešana pirms ziemas.
Noderīgi ikdienā

Kad ir labākais laiks rožu apgriešanai - rudenī vai pavasarī?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Vai ir labāk apgriezt rozes rudenī vai pavasarī? Tas atkarīgs no rožu šķirnes un apstākļiem. Dažas rozes pirms ziemošanas nav jāapgriež, bet citas prasa rūpīgu apkopi. Zinot, kā un kad apgriezt rozes, jūs palīdzēsiet tām veiksmīgi pārziemot un atkal plaukt pavasarī. Šajā rakstā aplūkosim, kā un kad labāk apgriezt rozes, lai tās saglabātu veselīgas un bagātīgi ziedētu.

Rozes, kuras nevajag apgriezt rudenī

Ne visām rozēm nepieciešama apgriešana pirms ziemas. Piemēram, Latvijas selekcijas parka rozes nav jāapgriež un arī nav jāpiesedz ziemā. Šiem lielajiem, spēcīgajiem un dzelkšņainajiem krūmiem ir pietiekami daudz dabiskas aizsardzības pret salu, un to apgriešana parasti notiek tikai pavasarī, lai uzturētu krūma formu un veicinātu veselīgu augšanu.

Arī rozēm, kas zied uz iepriekšējā gada dzinumiem, piemēram, vecajām krūmrozēm un vīteņrozēm, rudenī zarus nevajadzētu griezt. Šīm rozēm ir svarīgi saglabāt garus dzinumus, lai pavasarī būtu skaisti un bagātīgi ziedi. Lai pasargātu šos dzinumus no sala, tās nepieciešams rūpīgi iepakot un nosegt uz ziemu.

Rozes, kuras nepieciešams apgriezt rudenī

Lielākā daļa rožu šķirņu pirms ziemas tomēr ir jāapgriež. Tomēr svarīgi ir apgriezt prātīgi, lai nekaitētu krūmam. Vispirms jānogriež nenobriedušie un zaļie dzinumi, kas varētu neizturēt ziemas salu. Pēc tam izgriez jaunos un sīkos dzinumus, bet atceries, ka rozes nedrīkst griezt īsākas par pusmetru.

Rudenī rozes arī jāatlapo, kas palīdzēs sagatavot tās ziemošanai un novērsīs slimību attīstību. Pilnīga apgriešana un atlapošana palīdzēs arī efektīvāk nosegt rozes ziemai, kā arī veicinās to spēju uzkrāt barības vielas.

Rožu aizsardzība ziemā

Lai aizsargātu rožu sakņu daļu un potējuma vietu no sala, uzberiet neitralizētas kūdras konusu pie krūma pamatnes. Zarus pieliec un apsedz ar baltu agroplēvi vai egļu zariem, kas palīdzēs aizsargāt garos zarus no sala.

Ja pavasarī garie zari būs apsaluši, tos varēs apgriezt. Lai veicinātu rožu kuplumu un veselīgu augšanu, pavasarī var apgriezt arī pārkoksnējušos dzinumus. Griez apmēram 1 cm virs veselīgā pumpura, lai nodrošinātu jaunu dzinumu attīstību.