Sātīgi rudens sautējumi, kas vēl labāk garšos uzsildīti
Katru recepti var papildināt ar dārzeņiem, kas labāk garšo vai pieejami mājās. Ja sautējumu gribas tumīgāku, vārīšanas laiks jāpagarina vai arī jau sākumā jāpievieno vēl kāds pavisam mazos gabaliņos sagriezts kartupelis.
Kāpostu sautējums ar desiņām
Tāpat kā daudzi sautējumi, arī šis ēdiens, uzsildīts nākamajā dienā, garšo vēl labāk.
4 personām
1 stunda 10 minūtes
½ kāpostgalvas (vidēja izmēra)
6 kartupeļi
1–1 ½ l buljona
2 sīpoli
4 mednieku desiņas
sāls, malti melnie pipari, malts muskatrieksts
1. Kāpostus sagriez strēmelītēs, kartupeļus un sīpolus nomizo un sagriez gabaliņos. Desiņas sagriez šķēlītēs.
2. Katlā ielej buljonu, pievieno kāpostus, kartupeļus un sīpolus un uz lēnas uguns vāri aptuveni 20 minūtes.
3. Pievieno desiņas un turpini sautēt vēl pusstundu. Pieber sāli, piparus un muskatriekstu.
Lielais sautējums
No buljona daudzuma atkarīgs, kas sanāks – zupa vai sautējums –, jo ēdiena biezumu var izvēlēties pēc patikšanas. Arī šis sautējums lieliski garšo uzsildīts, bet, ja paliek pāri, to var sasaldēt. Vēl pilnīgāku garšu buķeti var iegūt, ja pievieno arī izlobītas garneles (aptuveni 200 g). Tās pieliek mirkli pirms karstuma izslēgšanas.
12 personām
1 stunda 30 minūtes
2 l buljona
500 g rīsu
400 g cūkgaļas mīkstuma
400 g liellopa mīkstuma
400 g vistas filejas
250 g laša filejas
250 g nūdeļu
4 kartupeļi
2 paprikas pākstis
2 puravi
1 Ķīnas kāposts
1 fenhelis
1 cukīni
1 mangolds
ingvera gabaliņš (aptuveni 5 cm)
sojas mērce
sāls
1. Gaļu sagriez ļoti plānās strēmelītēs. Lasi sagriez gabaliņos.
2. Nomizotus kartupeļus sagriez plānās šķēlītēs, cukīni – vispirms gareniski četrās daļās un pēc tam plānās šķēlītēs. Papriku, fenheli, mangoldu un Ķīnas kāpostu sagriez strēmelītēs, puravus – gredzenos. Ingveru sakapā.
3. Rīsus ieber 1 l verdoša ūdens, kam pievienota 1 tējk. sāls, 5 minūtes pavāri, tad izslēdz karstumu, uzliec vāku un atstāj, lai briest.
4. Lielā katlā ielej buljonu, pievieno gaļu un dārzeņus un vāri aptuveni 15 minūtes.
5. Pievieno lasi un nūdeles un vāri vēl 10 minūtes, tad izslēdz karstumu, uzliec vāku un atstāj uz 15 minūtēm.
6. Vārītos rīsus vai nu iemaisi sautējumā, vai pasniedz atsevišķā bļodā.
7. Iemaisi sojas mērci pēc garšas.