Garšīgi

100 Labi padomi recepte: gaļas bumbiņas ar kartupeļu biezeni

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Šis ēdiens reti kuru atstās vienaldzīgu, gluži pretēji, tāpēc gatavo to uzreiz vairāk, jo tiks pieprasītas papildporcijas. Lai arī, skatoties uz recepti, šķiet, ka gatavošanai vajadzēs daudz laika, tā nebūt nav. Un ja vēl gaļas bumbiņas palīdzēs savelt mājinieki, darbi pavisam raiti ritēs uz priekšu.

300 g maltas cūkgaļas, 300 g maltas liellopa gaļas, 2 glāzes liellopa vai dārzeņu buljona, viena glāze saldā krējuma, ½ glāzes piena, viena ola, ½ citrona miziņa, ½ sīpola, 5 ēdk. sviesta, 3 ēdk. rīvmaizes, 2 ēdk. eļļas, 2 ēdk. miltu, 1 ēdk. sojas mērces, 1 tējk. sinepju, 2 ķiploka daiviņas, saišķītis pētersīļu, svaigi malti pipari, sāls.

1. Norīvē citronam miziņu, sīpolu un pētersīļus smalki sakapā, ķiploku izspied caur spiedi.
2. Bļodā ber rīvmaizi, pievieno pienu, olu, ķiploku, citrona miziņu un pētersīļus. Samaisi un atstāj apmēram uz 10 minūtēm, lai rīvmaize uzbriest.
3. Masai liec klāt gaļu, sīpolu, sāli un piparus. Visu samaisi, samīci un veido nelielas bumbiņas.
4. Pannā ielej eļļu, pievieno 1 ēdk. sviesta un ļauj izkust. Liec uz karstas pannas gaļas bumbiņas un cept, līdz tās no visām pusēm brūnas un gatavas. Izņem no pannas.
5. Tajā pašā pannā ieliec atlikušo sviestu, pagaidi, līdz tas izkūst, tad pieber miltus. Maisot cep, līdz milti nedaudz apbrūnē, tad lēnām lej klāt buljonu un saldo krējumu. Pieliec sojas mērci, sinepes, sāli un piparus pēc garšas. Vāri uz mazas uguns, līdz mērce sāk sabiezēt. Liec mērcē gaļas bumbiņas, apmaisi un karsē 2–3 minūtes.
6. Pasniedz ar kartupeļu biezeni, sālsūdenī blanšētiem zaļajiem zirnīšiem un brūkleņu ievārījumu.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Lai arī, skatoties uz recepti, šķiet, ka gatavošanai vajadzēs daudz laika, tā nebūt nav.
Lai arī, skatoties uz recepti, šķiet, ka gatavošanai vajadzēs daudz laika, tā nebūt nav.

Kartupeļu biezenis

800 g miltainu kartupeļu, 150 ml piena, 60 g sviesta, rīvēts muskatrieksts, sāls.

1. Nomizotus kartupeļus sagriez gabaliņos, ber verdošā sālsūdenī un vāri, kamēr mīksti. Nokās.
2. Katlā uzkarsē pienu, pievieno sviestu un ļauj izkust. Kartupeļus sastampā. Lej karsto pienu kartupeļos un kul, līdz biezenis ir viendabīgs un gaisīgs.

Kas jāņem vērā, lai izdotos garšīga kartupeļu biezputra?

  • Ne visas kartupeļu šķirnes ir piemērotas biezputras pagatavošanai, labāk der miltainie kartupeļi.
  • Ja vārītos kartupeļus mīcīsi ar piestu, biezputra būs graudaināka, ja izmantosi presi, tā iegūs smalkāku konsistenci.
  • Piena un garšvielu iekulšanai biezputrā nezmanto elektrisko mikseri vai blenderi, jo lielajā ātrumā tiek sabojāta kartupeļu šūnu struktūra un putra sanāk lipīga.
  • Biezputru var papildināt ar dažādām piedevām, un iznāks, piemēram, kartupeļu biezputra ar sakņu selerijām, sarkanajām bietītēm, burkāniem, zaļajiem zirnīšiem. Šajos variantos uz 800 g kartupeļu ņem 200 g piedevu.