Cepta auzu putra un pasta ar ķirštomātiem - divas receptes, kā ātri pagatavot veselīgu maltīti
foto: Viktorija Kožemjakina
Garšīgi

Cepta auzu putra un pasta ar ķirštomātiem - divas receptes, kā ātri pagatavot veselīgu maltīti

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Septembris lielai daļai cilvēku atnāk ar lielu steigu un aizņemtību, jo jaunajai paaudzei jāatgriežas mācību iestādēs, vecākiem jāpārkārto ikdienas ritms, salāgojot to ar interešu izglītības un treniņu plāniem, tieši tāpēc septembrī kā vēl nekad noder viegli un ātri pagatavojamu ēdienu receptes.

Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā recepti krāsnī ceptai putrai, kas noderēs brokastīs vai enerģijas bagātās vakariņas pēc sporta nodarbībām, un viegli pagatavojamai pastai, kas var kļūt par sātīgu pusdienu vai vakara ēdienreizi.  

Ceptā auzu pārslu putra ar kazenēm

(2-4 porcijas, gatavošanas laiks 20-30 min)

100 g ātri pagatavojamu auzu pārslu
2 olas
1 tējk. cepamā pulvera
1 banāns
125 g kazeņu putrai un papildu ogas pasniegšanai
1 ēdamk. medus putrai un papildu medus pasniegšanai
sviests vai kokosriekstu eļļa formiņu ietaukošanai

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam. Sablendē visas sastāvdaļas, izņemot kazenes.
  2. Ietauko formiņas, kurās cepsi putru, lej sablendēto masu cepamajā formā vai sadali pa mazākām formiņām, uzpildot traukus 3/4 pilnus.
  3. Virsū uzber kazenes un cep 15-30 minūtes (atkarībā no formiņas lieluma).
  4. Pasniedz, rotājot ar svaigām ogām un nedaudz medus.
foto: Viktorija Kožemjakina

Orzo pasta ar ķiršu tomātiem

(4-6 porcijām, gatavošanas laiks 25 min)

400 g ķiršu tomātu
6 sasmalcinātas ķiploku daiviņas
3 ēdamk. olīveļļas
200 g orzo tipa makaronu (vai citas smalkas pastas)
~500 ml buljona
15 smalki sagrieztas bazilika lapiņas
50 g rīvēta cietā siera
2 ēdamk. krēmsiera
sāls, pipari pēc garšas
pesto, bazilika lapiņas pasniegšanai

  1. Katlā sakarsē olīveļļu, tajā aptuveni 1 minūti apcep sasmalcinātas ķiploku daiviņas.
  2. Pievieno tomātus, dažas ēdamkarotes buljona, visu apmaisi un 3-4 minūtes gatavo zem vāka uz mērenas uguns.
  3. Pievieno makaronus un pusi no buljona, apmaisi un turpini gatavot uz mērenas uguns (ik pa laikam apmaisot) līdz makaroni ir gatavi (skaties gatavošanas laiku uz iepakojuma vai pagaršo, lai noteiktu gatavību, parasti tas ir aptuveni 12-15 min).
  4. Pievieno vēl buljonu, ja nepieciešams.
  5. Gatavošanas beigās pievieno sakapātu baziliku, krēmsieru un rīvētu cieto sieru, sāli un piparus.
foto: Viktorija Kožemjakina