Sākas jaunais mācību gads – laiks doties mežā!
foto: Publicitātes foto / LVM
Noderīgi ikdienā

Sākas jaunais mācību gads - laiks doties mežā!

Reklāmas projekts

Sākot ar pirmskolas ķipariem un beidzot ar augstskolu studentiem un pedagogiem – arī šogad akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži” (LVM) aicina skolas piedalīties vides izglītības programmās un pasākumos.

LVM izglītojošajām programmām rit jau divdesmitā gadskārta, un šajā laikā radīta vispusīga mācību sistēma, kas palīdz pedagogiem izglītot bērnus jautājumos, kuri saistīti ar dabu. Tā ir gan aizraujošu mācību ekskursiju un ekspedīciju organizēšana, gan pētījumu veikšana, bet visam mērķis ir viens – tuvināt bērnus dabai. Jo, kā uzsver izglītības programmu veidotāji, daba ir vislabākā mācību klase.

foto: Publicitātes foto / LVM

Bērni vēlas visu piedzīvot paši

Atziņai par dabu kā lielisku mācību klasi piekrīt arī viens no aktīvākajiem un ilggadējiem LVM izglītības programmu dalībniekiem, Irlavas pamatskolas skolotājs Kaspars Reihmanis: “Ja skolotājs kaut ko stāsta klasē, tas nav tik viegli uztverams kā brīvā dabā noorganizēta mācību stunda, kurā bērns visu var redzēt savām acīm. Un viņiem tas patiešām patīk! Piemēram, pavasarī mēs bijām uz Latvijas Meža dienām Tērvetē un izstaigājām lielu daļu dabas pieturu, kur bērni paši varēja visu izložņāt, apskatīt un izzināt. Viņi par to bija sajūsmā! Un, ja vēl konkursos var nopelnīt kaut kādas balviņas, interese uzreiz pieaug. Nekad nav bijis tā, ka būtu bērniem jālūdzas – vai jūs gribēsiet braukt ekskursijā? Visi brauc ļoti labprāt un vakarā mājās atgriežas piekusuši, bet laimīgi.”

foto: Publicitātes foto / LVM

Lai gan Irlava ir lauku skola un bērni ikdienā saskaras ar dabu, interesi par mežu tas nebūt nemazina. “Mēs bieži ejam pārgājienos, un var redzēt, ka interese par dabu bērniem patiešām ir. LVM pasākumi parasti ir interesanti noorganizēti un atraktīvi. Piemēram, Cūkmens mūs jau pa gabalu pazīst un sveicina, par ko bērni ir sajūsmā. Tas tomēr ir kaut kas pavisam cits, nekā izlasīt aprakstu grāmatā; atmiņā paliekošāk.”

Irlavas skola ir piedalījusies arī LVM rīkotajā Meža olimpiādē, 2019. gadā pat izcīnījusi tajā pirmo vietu un nopelnījusi ekskursiju uz Austriju, kur bērni desmit dienas staigājuši pa kalniem, iepazīstot šīs valsts dabu. Tā bijusi lieliska kompensācija par iepriekšējā gadā piedzīvoto sarūgtinājumu, kad irlavieši palikuši otrajā vietā.

foto: Publicitātes foto / LVM

Šogad – par karjeras iespējām

Aizvadīto nu jau gandrīz divdesmit gadu laikā LVM arvien pilnveidoja izglītības programmas, pielāgojot tās skolu vajadzībām. Šogad lielāku uzsvaru iecerēts likt uz profesijām, kas saistītas ar mežu, un stāstīt bērniem par karjeras iespējām šajā nozarē, jo LVM darbs atradīsies dažādu profesiju pārstāvjiem, ieskaitot ekonomistus un sociālo zinātņu pārstāvjus.

Skolu interese ir liela. “Jūtam atbalstu no daudzām skolām, kuras interesē LVM piedāvājums, daudzi zvana jau augustā, lai pieteiktos meža ekspedīcijām. Arī nesen notikušajā skolotāju konferencē varēja just neviltotu interesi par meža tēmām. Priecē, ka tagad skolas jau zina, kur atrast informāciju par LVM izglītības programmām, un labprāt sadarbojas. Esam noslēguši līgumu ar Latvijas Bioloģijas skolotāju asociāciju, kas vēlas ciešāk sadarboties ar LVM un biežāk rīkot mācību stundas brīvā dabā,” stāsta LVM vides izglītības vadītāja Līga Abizāre. Nākotnes plānos ir noorganizēt pirmo izglītības festivālu brīvā dabā skolotājiem.

foto: Publicitātes foto / LVM

Atzinīgi LVM paveikto izglītības jomā vērtē arī Kaspars Reihmanis: “Var redzēt, ka LVM šie pasākumi nav vienkārši ķeksīša pēc. Ja viņi kaut ko organizē, tad ļoti pārdomāti un interesanti. Arī skolotājiem regulāri tiek organizēti kursi, kas ir ļoti noderīgi, un atsaucība parasti ir liela. Ja nepaspēji laikus pieteikties, brīvu vietu vairs var arī nebūt.”

LVM piedāvājums skolēniem ir patiešām plašs – gan izglītojošās programmas, gan mācību materiāli, kuros iekļautas arī izzinošas spēles, gan dabas ekspedīcijas un ekskursijas, piemēram, var apmeklēt gan LVM dabas parku Tērvetē, gan LVM Kalsnavas arborētumu, gan Meža muzeju Jaunmoku pilī, gan Vijciema čiekurkalti un LVM kokaudzētavas. Vairāk informācijas var atrast mājaslapā www.skolam.lvm.lv.

Reklāmas raksts sadarbībā ar Latvijas valsts mežiem.