100 Labi padomi recepte: jaunie kartupelīši ar cūkas pavēderi
Jūnijs garšo pēc zemenēm, jūlijs pēc zaļajiem zirnīšiem, bet augusts pēc jaunajiem kartupeļiem. Cepti, vārīti, kraukšķīgi un zeltaini brūni – visi tik kārdinoši garšīgi! Ja vēl klāt kāds izcili gards gaļas kumoss un krāsaini salāti… Mmm, neko labāku nevar vēlēties.
Lēni cepta cūkas pavēdere ar kraukšķīgu ādiņu
1 kg cūkas pavēderes
eļļa
ķiploku granulas
rupja maluma jūras sāls
svaigi malti pipari
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 140 grādiem. Gaļu no mīkstuma puses pārslaki ar eļļu un ierīvē garšvielas. Ādas pusi ierīvē ar eļļu un bagātīgi pārkaisi ar sāli.
2. Nelielā cepampannā ieklāj divas folijas loksnes, uz tām liec gaļu un aploki foliju apkārt gaļai, neapsedzot ādu.
3. Cep cepeškrāsnī un 2,5 stundas. Ik pa laikam piekārto foliju, jo gaļa cepoties sarausies; folijai visu laiku gaļai jāpiekļaujas, lai tā nekļūst sausa.
4. Izņem pannu no cepeškrāsns, nolej taukus un no folijas izveido bumbiņas, ar kurām izlīdzini gaļu tā, lai ādas virsma ir taisna. Šādā veidā panāksi, ka āda viscaur būs kraukšķīga.
5. Palielini karstumu cepeškrāsnī līdz 230 grādiem, liec gaļu atpakaļ un cep vēl 30 minūtes. Ādā veidosies zeltaini burbulīši.
6. Pēc izņemšanas no cepeškrāsns ļauj gaļai 10 minūtes atpūsties un tikai tad griez šķēlēs.
7. Pasniedz kopā ar mizu vārītiem kraukšķīgiem jaunajiem kartupelīšiem un tomātu-gurķu salātiem.
Zeltainie kartupeļi
1 ½ kg mazu kartupelīšu
2–3 ēdk. olīveļļas vai zosu tauku
jūras sāls
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Kartupeļus nomazgā un nosusini.
2. Plātī liec zosu taukus un ļauj, lai tie 10 minūtes kūst, tad ber kartupeļus un kārtīgi samaisi.
3. Cep 40–50 minūtes, reizi pa reizei sakratot vai apmaisot. Kad kartupeļi mīksti un ar kraukšķīgu miziņu, pārkaisi ar sāli.
Vērts izmēģināt:
Kraukšķīgie kartupelīši
Šie kartupeļi sanāk ļoti kraukšķīgi, bet rēķinies, ka tie garšo citādi nekā mums ierastie ceptie kartupeli.
1 kg nelielu kartupelīšu
2/3 glāzes ābolu etiķa
2 ēdk. sāls
eļļa
1. Kartupeļus nomazgā un noberz ar dārzeņu birstīti. Pārgriez uz pusēm, lielākos sagriez daiviņās.
2. Ber katlā, pārlej ūdeni tā, lai apsedz visus kartupeļus, pievieno ābolu etiķi un 1 ēdk. sāls. Apmaisi un vāri, līdz kartupeļi mīksti. Pievienotais etiķis kartupeļiem veidos stingru miziņu un neļaus izjukt.
3. Kad kartupeļi gatavi, nokās, nedaudz atdzesē, pārslaki eļļu un pārkaisi 1 ēdk. sāls.
4. Izklāj plāti ar cepampapīru un uz tās kārto kartupeļus ar apaļo pusīti uz augšu.
5. Cep 200 grādos 40 minūtes, līdz kartupeļi ir zeltaini brūni un kraukšķīgi.