Pikantie jauno gurķu salāti ar medotiem zemesriekstiem - šefpavāra Māra Jansona recepte
Gurķis nav tikai gurķis, kad tas nokļūst uz pavāra, kas mielojis prezidentus, princi Čārlzu, seru Eltonu Džonu un citas pasaules slavenības, virtuves galda.
Arvien lēts, ikvienam pa kabatai, neaizstājams, tomēr ar tādu knifiņu, ka kļūst iederīgs uz greznāko svinību galda! Žurnāls "Kas Jauns" par to pārliecinājās un pie receptes tika Getliņu EKO rīkotajā pirmajā tomātu festivālā. Ar recepti dalījās Māris Jansons, restorāna "Kest" šefpavārs.
Sastāvdaļas
Salātiem
- 300 g gurķu
- 2 ēd. k. grauzdētu zemesriekstu
- sāls, pipari
Mērcei
- 2 ēd. k. rīsu etiķa
- 1 daiva rīvēta ķiploka
- 2 tējk. grauzdētu balto sezama sēklu
- 2 tējk. sezama eļļas
- 2 tējk. čili piparu pārslu
- 2 tējk. cukura
- 2 tējk. medus
Pagatavošana
Gurķus sagriež 5 mm cilindra formas gabalos. Lielā traukā sajauc ar sāli un ļauj atpūsties 30 minūtes. Pa to laiku bļodā samaisa salātu mērci. Tai vajadzētu būt pikantai un saldenai, garšot pēc ķiploka. Uzglabā to ledusskapī.
Noskalo gurķus 2–3 reizes, lai noņemtu sāli. Gurķiem vajadzētu būt nedaudz sāļiem, bet ne pārāk sāļiem. Nosusina tos ar tīru dvieli. Gurķus liek lielā bļodā un pārlej ar mērci. Pārkaisa riekstus. Kārtīgi samaisa un pasniedz.