Gaileņu zupa - piekasīgā un noslēpumainā Ēstmīļa recepte
Trauksme mežā un katra latvieša virtuvē - ejam gailenēs!
Pēc pirmās mērcītes ar jaunajiem kartupeļiem un vēl vienas mērcītes sākam lūkot, kā citādāk sevi ar tām iekārdināt. Un atrodam… gaileņu zupas recepti, kādu savā virtuvē iecienījis jebkuras ēstuves bieds, populārais un piekasīgais Ēstmīlis!
Par noslēpumaino Ēstmīli, kam feisbukā seko vairāk nekā pieci tūkstoši interesentu, zinām vien to, ka viņam ir pamatīga šefpavāra pieredze un jau vairākus gadus viņš pa kluso apmeklē kā smalkus restorānus, tā vienkāršas ēstuves, lai pēc tam “garšīgi” un bez žēlastības savos rakstos analizētu, bijis vai nebijis labi. Nu viņš bijis tik vēlīgs, ka feisbuka komentārā beidzot atklājis savas iecienītākās gaileņu zupas recepti.
Sastāvdaļas (proporcijas – katram pašam pēc zupas vārīšanas ieraduma)
- žāvētas cūku ribiņas
- gailenes
- burkāni
- kartupeļi
- ūdens
- pāris lauru lapu
- sāls, malti melnie pipari
- skābais krējums
Pagatavošana
1. Vāru žāvētas ribas ar pāris lauru lapām, dažiem piparu graudiem un mazu šķipsniņu sāls.
2. Kamēr ribas vārās, eļļā apcepu smalki sakapātu sīpolu.
3. Kad sīpols zeltains, pievienoju sagrieztas (ne pārāk smalki) gailenītes un lauru lapu. Cepu, nedaudz pasautēju, jo – grozi, kā gribi – izdalās šķidrums. Bet tas tieši ir forši, jo izveidojas tumīga, bieza sēņu mērce, kurā sasūcas visas foršās sēņu garšas un aromāti. Pievienoju sāli, nedaudz maltos piparus un nolieku malā. Kopā tā sēņu sautēšanas lieta aizņem apmēram 20 minūtes.
4. Izņemu no buljona gaļu un sagriežu gabaliņos.
5. Ribiņu buljonā salieku atpakaļ sagriezto žāvēto gaļu, iegriežu burkānu un, kad burkāns nedaudz pavārījies, pievienoju arī sagrieztus kartupeļus un saceptās sēnes. Ļauju tam visam savārīties, līdz kartupeļi mīksti. Un tas viss!
6. Es savu zupu vāru diezgan biezu un ēdot pievienoju krējumu. Galvenais izaicinājums – lai kūpinātās gaļas garša un aromāts nenomāc gailenes. Lai garšīgi!