Lai burku saturs neuziet gaisā - vai skrūvējamos vāciņus tiešām var lietot atkārtoti?
Skrūvējamie vāciņi ir īsts dārgums, jo ar tiem var aizvākot burkas bez speciālās ierīces, turklāt izmantot tos var vairākas reizes. Tomēr ikvienai ziemas krājumu gatavotājai ir svarīgs jautājums – vai reiz lietots vāciņš tiešam būs labs arī konservējumiem un burku saturs neuzies gaisā?
* Vāciņu nedrīkst lietot atkārtoti, ja tas ir sasists, sarūsējis, deformēts, tam ir nenomazgājami traipi, bojāta vītne. Ja vāciņš nav bojāts, nomazgā, sterilizē un izmanto otrreiz.
* Skrūvējamo vāciņu vītnēm jāsakrīt ar burkas vītnēm, pretējā gadījumā burka nebūs aizvākota hermētiski.
* Bojātos vāciņus nevar lietot konservēšanai, taču tos var izmantot burkām, kurās glabājas birstoši produkti – milti, manna, garšvielas u. tml.
* Ja vāciņam atliekušies tikai izvirzījumi, bet citādi tas ir kā jauns, defektu var izlabot, ar ēdamkaroti akurāti pieliecot malas, tomēr ne pārāk spēcīgi.
* Skābu produktu konserviem izmanto vāciņus ar lakotu pārklājumu iekšpusē. Nelakots metāls reaģē ar skābēm, un konservētie produkti iegūst metālisku piegaršu un violetu nokrāsu.
* Skrūvējamos vāciņus būs vieglāk izmantot, ja burkas malas konservēšanas laikā nebūs nosmērētas. Šim nolūkam var lietot speciālas piltuves ar paplatinātu kaklu. Karstā sterilizētā burkā caur šādu piltuvi var pildīt gan ievārījumus, gan lečo.
* Ja vāciņi ir labi, tos var atkārtoti izmantot 3–4 reizes. Ar laiku vītne nolietojas un saliecas, arī lakojums sabojājas.
* Veic testu. Ielej burkā ūdeni un aizvāko, pēc tam apgriez otrādi. Ja ūdens netek ārā, vāciņš der otrreizējai izmantošanai.