Cilvēki spriež, kā izvārīt skābo ķiršu želeju, kuru var pildīt bulciņās
foto: Shutterstock
Garšīgi

Cilvēki spriež, kā izvārīt skābo ķiršu želeju, kuru var pildīt bulciņās

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Ķirši šobrīd ir labākajā gatavībā, un daudziem noder idejas, ko iesākt ar veselīgajiem skābajiem Latvijas ķiršiem. Par to diskusijas raisās arī sociālajā vidē.

Kā pagatavot skābo ķiršu ievārījumu, kurš pēc konsistences būtu želejveidīgs un izskatītos kā iepildāms ķiršu bulciņās, līdzīgās kā tirgo Mārtiņa beķerejā, pēc padoma vietnē X vaicā Ance.  Izrādās, želejas sabiezēšanas noslēpums ir elementārs. Galvenais ir izvēlēties pareizo cukuru.

Rakstniece Dace Rukšāne zina teikt, ka ar ievārījuma cukuru sanāks vidēji biezi un mazāk saldi nekā ar parasto, turklāt cukura jāliek divreiz mazāk. Savukārt ar marmelādes cukuru sanākšot pavisam stingri un vēl nesaldāk, un šis cukurs jāliek trīsreiz mazāk. Austra atklāj savu recepti: "Uz 1 kg skābo ķiršu liek puskilogramu ievārījuma cukura. Ķiršus iztīra, saliek katlā un pārber ar cukuru, ļauj vairākas stundas pastāvēt. Tad apmaisa, izņem ķiršus ārā un iztecējušo sulu un cukuru, tad pievieno ķiršus un vāra kādas 30 min."

Elīna jau gadiem gatavojot skābo ķiršu ievārījumu ar marmelādes cukuru: "Ir stingri, bet ne pārāk saldi un vnk ņam. Sekoju paciņas instrukcijām, viss sanāk." Sandras skābo ķiršu ievārījums esot ar ievārījuma cukuru. "Ļoti labs ar saldējumu, putru vai grieķu jogurtu. Bet pankūkām par šķidru, tāpēc arī bulciņās nederēs," viņa norāda. Ir arī mazāk veiksmīgas pieredzes. Piemēram, Agneses ģimene tikko vārījuši un likuši vēl klāt pektīnu, bet kaut kas nav izdevies un nācies divreiz vārīt. Taču beigās sanākusi želeja.

Andžiks atklāj triku, ka ķiršus vajag sulu spiedē, kura darbojas uz tvaika principa, vispirms "atsulot". "Tad izlasa kauliņus un vāra ar ievārījuma cukuru. Sanāk gana biezs un nav salds. Šodien tāds taps!" viņš ziņo. Gan Andžiks, gan vēl arī citi ievārījumu eksperti vietnē X norāda, ka ir būtiski lietot tieši Dansukker ievārījuma cukuru, jo šis izstrādājums par galvastiesu ir priekšā konkurentiem. Vairāki diskusijas dalībnieki vērš uzmanību, ka klāt ir jābūt pektīnam, jo tas nodrošina sabiezēšanu. "Pektīns jāliek klāt. Man liekas, ka tajā marmelādei paredzētajā cukurā bija," domā Rinalds. Citi iesaka, ka pektīnu var atrast arī kaut kur atsevišķi, iespējams, veikalā Gemoss. Savukārtt aktieris Reinis Boters uzslavē, ka beidzot ir diskusija par vērtīgām lietām. “Varēs nu vārīt,” viņš priecājas.