Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Septiņu gulētāju diena: vai turpmākajā nedēļā spīdēs saule?
foto: Shutterstock
Septiņu gulētāju diena.
Noderīgi ikdienā

Septiņu gulētāju diena: vai turpmākajā nedēļā spīdēs saule?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ceturtdien, 27. jūnijā, saskaņā ar latviešu tautas ticējumu ir Septiņu gulētāju diena, kad ir iespējams prognozēt turpmāko laiku.

Ticējums vēsta, kāds laiks Septiņos gulētājos, tāds tas būs septiņas nedēļas. Ja spīd saule - tā spīdēs septiņas dienas no vietas. Ja līst lietus - līs septiņas dienas no vietas, un, ja tad nepārstās, tad līs vēl septiņas nedēļas.

Kā prognozē sinoptiķi, ceturtdiena iesākusies ar skaidrām debesīm virs Latvijas, pūš lēns vējš, Vidzemē un Latgalē valda bezvējš.

Jau rīts iesākās salīdzinoši silts - gaisa temperatūra plkst.5 atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) publiskotajiem datiem bija no +10,9 grādiem Ainažos līdz +17,9 grādiem Daugavgrīvā un Ventspils ostā. Tikmēr jau ap deviņiem rītā gaiss iesila līdz +19..+24 grādiem.

Rīgā bija skaidrs rīts, pūšot vieglam austrumu vējš. Gaisa temperatūra īsi pēc saullēkta bija +13 grādi lidostā un +17..+18 grādi pilsētas centrā. Maksimālā gaisa temperatūra trešdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no +23,2 grādiem Ventspilī līdz +29,6 grādiem Daugavpilī.

Arī turpmākās prognozes šodien liecina par pagaidām potenciāli saulainu laiku.

Pagaidām izskatās, ka daudzviet Latvijā arī turpmākās dienas būs diezgan silts. Tomēr tāpat vietām reģionos paredz arī lietu. Latvijas Vides ģeoloģijas un metroloģijas centra (LVĢMC) jaunākās prognozes turpmākajai nedēļai liecina, ka piektdien, 28. jūnijā, ir gaidāma vēl augstāka gaisa temperatūra un diena kļūs par līdz šim karstāko šajā gadā. Piektdien gaidāms karsts un lielākoties sauss laiks. Debesis būs daļēji mākoņainas un, sākot ar vakaru, vietām gaidāmas pērkona lietusgāzes. Pūtīs lēns līdz mērens dienvidu puses vējš. Naktī uz piektdienu minimālā gaisa temperatūra būs +17…+22° robežās, līdz ar to dažviet pieredzēsim tropisko nakti (temperatūra nakts laikā saglabājas virs +20°). Dienas laikā, savukārt, termometra stabiņš pakāpsies līdz +30…+33° atzīmei, vien vietām Kurzemes piekrastē būs par dažiem grādiem zemāka temperatūra. 

Tikmēr nedēļas nogalē, līdz ar auksto atmosfēras fronti, karstā gaisa masa no Latvijas teritorijas sāks atkāpties. Gaisa masu maiņas dēļ sestdien gaidāms lietus un pērkona negaiss, bet temperatūra brīvdienās kļūs par pāris grādiem zemāka. Sestdien naktī rietumu un centrālajos rajonos, bet dienā pārsvarā valsts austrumos līs, vietām gaidāms arī pērkona negaiss ar stiprām lietusgāzēm. Lēns līdz mērens dienvidu puses vējš pakāpeniski iegriezīsies no rietumu puses, negaisa laikā tas kļūs brāzmains.

Savukārt svētdien atmosfēras spiediens atkal paaugstināsies, tādēļ laiks kļūs sausāks un lietus gaidāms tikai nakts sākumā galējos austrumu rajonos. Maksimālā gaisa temperatūra brīvdienās lielākajā teritorijas daļā gaidāma vairs tikai +19…+26°, karstākam laikam saglabājoties vien sestdien valsts dienvidaustrumos, kur termometra stabiņš vēl sasniegs +27…+30°. Arī naktīs temperatūra pazemināsies - ja naktī uz sestdienu tropiskā nakts vēl būs novērojama daudzviet, tad naktī uz svētdienu gulēt jau būs vieglāk, jo gaiss atdzisīs līdz +12…+16°.

Nākamnedēļ Latvijā turpinās ieplūst vēsāks gaiss, tādēļ dienas laikā termometra stabiņš pārsvarā pieturēsies vairs tikai +19…+23° robežās, bet, atgriežoties ciklonu ietekmei, palaikam gaidāms lietus un brāzmains vējš. Tās sākumā laika apstākļus noteiks ciklonu darbība - palaikam līs un arī vējš brīžiem kļūs brāzmaināks. Intensīvāki nokrišņi sagaidāmi tieši pirmdien, kad vietām ducinās pērkons. Neskatoties uz to, mūsu teritorijā saglabāsies patīkami silts laiks. Šī brīža prognozes liecina, ka pirmdien lielākajā daļā valsts gaiss vēl iesils līdz +22…+29°, bet tālākajās dienas karstums nedaudz atkāpsies un diennakts gaišajās stundās gaisa temperatūra nepārsniegs +18…+23°. 

Kā ir citviet Eiropā?

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 26.jūnijā bija +40 grādi Grieķijā un Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz ceturtdienu aptuveni nulle grādu kalnos Skandināvijas ziemeļos un Alpos.

Tautas ticējumos zīmīgs datums tālāko laika apstākļu noteikšanā ir arī 29.jūnijs - Pētera diena. Ja Pētera dienā līst, tad līs līdz Annas dienai, kas ir 26.jūlijā. Tautas ticējumi arī paredz - ja Pētera diena lietaina, tad viss siena laiks būs lietains.