“Tu palīdzi salasīt zemenes un par to tev paprasa naudu!” Cik izdevīga ir ogu pašlasīšana?
foto: Freepik.com
Zemenes izdevīgāk nopirkt vai pašam salasīt?
Garšīgi
2024. gada 20. jūnijā, 13:29

“Tu palīdzi salasīt zemenes un par to tev paprasa naudu!” Cik izdevīga ir ogu pašlasīšana?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vasaras sezonā arvien biežāk redzami pašlasīšanas piedāvājumi – cenas par kilogramu zemeņu atšķiras, kā arī viedokļi par to, vai šāds pasākums par pāris kilogramiem ogu vispār ir izdevīgs.

“Zemnieki piedāvā braukt pie viņiem, lasīt zemenes. Ar domu, ka tu samaksā par zemenēm kā veikalā, bet vēl piestrādā pie lasīšanas. Neloģisks, bet reāli pastāvošs biznesa modelis,” sociālajā tīklā “X” paudis lietotājs ar segvārdu “Rupucinskis”. 

Pēc viņa paustā, cenas kā visur - sezonas sākumā kosmosā, un tad lēnām nolaižas līdz pieņemamam līmenim. 

Tam piekrīt arī citi “X” platformas lietotāji, tostarp Māris, kurš raksta: “Vienreiz biju palīgā lasīt. Tu vairākas stundas esi nop*sies, un beigās tev paprasa naudu. Biju vīlies.”

Savukārt daļa gan ir pretējās domās, norādot, ka daudzviet cenas ir daudz zemākas nekā veikalā. Tā, piemēram, Antra ievietojusi fotogrāfiju ar 22 kilogramiem zemeņu, kas salasītas nepilnās divās stundās un cena bijusi tikai 2,50 eiro kilogramā.

foto: Twitter/AntraAkere
22 kilogramu ogu divās stundās.
22 kilogramu ogu divās stundās.

Zemnieku saeimas valdes loceklis Mārtiņš Trons atzīst, ka redz tikai ieguvumus no zemeņu pašlasīšanas: “Aktīvi pavadīts laiks svaigā gaisā, lētaka cena par vietējo, svaigo zemeni, plus vēl noteikti pats apēd 1-2kg zemeņu, par kuriem tev tomēr neprasa maksāt, plus sildi vietējo ekonomiku un samaksā arī valstij PVN.”

Latvijas Augļkopju Asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte sarunā ar Jauns.lv iesaka cilvēkiem pašiem skatīties, kur labākas ogas un kur tuvāk tās atrasts, norādot, ka cenas dažādās saimniecībās ir atšķirīgas.

Zemeņu pašlasīšanas cena sākot no 2 eiro kilogramā

Jauns.lv, ieskatoties zemeņu cenās, novērots, ka salīdzinājumā ar zemeņu cenām Rīgas Centrāltirgū (līdz pat 15 eiro kilogramā), pašu lasītām zemenēm tās ir daudz zemākas. 

Tā, piemēram, “Mālpils zemenes” piedāvā salasīt ogas par 4,50 eiro kilogramā, taču vienam ogotājam jāsalasa vismaz 5 kilogrami. Savukārt “Ritas Zemenes” Latgales reģionā piedāvā salasīt ogas par 3 eiro kilogramā. Tikmēr “Igaunīšu zemenes” piedāvājumā ir pašlasītas ogas par 4 eiro kilogramā. Zemnieku saimniecība “Zemzari” piedāvā zemenes salasīt par 2-3 eiro kilogramā, atšķirībā no šķirnes.

Arī sociālajos tīklos vairums piebilst, ka cenas nemaz nav tik dārgas un veikalā par saujiņu zemeņu nākas maksāt krietni dārgāk, turklāt beigu beigās tā ir katra cilvēka paša izvēle – iegādāties ogas veikalā vai doties tās nolasīt no lauka par sev tīkamāku cenu.