foto: Ekrānuzņēmums no x.com
Latvijā dzimusī zilonīte Zuze turpina iepriecināt Japānas pilsētas Kobes iedzīvotājus
Mūsu mīluļi
2024. gada 6. jūnijs, 12:43

Latvijā dzimusī zilonīte Zuze turpina iepriecināt Japānas pilsētas Kobes iedzīvotājus

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Zuze, pilnajā vārdā Zuzanna, ir vienīgā Rīgā dzimusī zilonīte. Tā piedzima ziloņu pārim Radžam un Zitai 1990. gada 5. aprīlī. Viņa ir pirmais un līdz šim vienīgais Rīgas Zooloģiskajā dārzā dzimušais zilonis. Šogad Zuze svinēja savu 34. dzimšanas dienu.

Šonedēļ tiek atzīmēta Rīgas un Japānas pilsētas Kobes, Zuzes mājvietas, sadraudzības pilsētu 50. gadadiena. Tai par godu tika un apciemota arī Zuze, kas katru dienu priecē apmeklētājus Kobes zoodārzā. 

Šī gada pavasarī par to, kā klājas Zuzei sociālajā medijā “X” pārliecinājās arī Japānas vēstnieks Latvijā Jasuši Takase (Yasushi Takase), kurš rakstīja: “Vakar ierados Japānā. Šorīt devos uz Kobi satikt Zuzi. Viņai klājas labi, un Kobes bērniem viņa patīk.”

1996. gadā Rīgas zoodārzā dzimusī zilonīte Zuze devās pie Kobes zoodārzā dzīvojošā ziloņpuikas Makša. 

Rīgas zoodārza speciālists Māris Lielkalns stāsta, ka Zuze atdāvināta zooloģiskajam dārzam Japānā, jo tobrīd Rīgas zoodārzā dzīvoja divi ziloņi – tēvs Radža un viņa meita Zuzanna – un abi varēja sarūpēt pēcnācējus. Taču izvietot divas ziloņu ģimenes Rīgā nebija iespējams, tāpēc nācās izvēlēties, kuru no viņiem atdāvināt citam zoodārzam. Radža tolaik bija lielākais zilonis Eiropā, tāpēc viņa transportēšana bija krietni komplicētāka nekā jauniņās un augumā būtiski mazākās Zuzes. "Tā kā Kobe ir Rīgas sadraudzības pilsēta un Kobē pirms tam bija nopietna zemestrīce, un vietējais Oji zoodārzs vēlējās iegūt jaunu ziloņmāti savam ziloņpuisim Makam, saliekot šīs vēlmes kopā, Zuzanna vispirms ar automašīnu devās uz Vāciju, tur pārsēdās lidmašīnai piemērotā krātiņā un lidoja uz Kobi," atklāj Lielkalns. 2018. gadā pie viņas ciemojies tā brīža Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.