Gulbja glābšana Piņķos

Gulbja glābšanā pirmie iesaistījās Latvijas Savvaļas putnu palīdzības biedrība "Drauga spārns", kura glābējs no gulbja kakla izvilka makšķeres āķi un ...

Mūsu mīluļi
2024. gada 30. maijā, 10:30

Piņķos izglābj gulbi, kam kaklā ieķēries makšķeres āķis

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sociālajā vietnē "TikTok” kāds aculiecinieks dalījies ar gulbja glābšanu Piņķos.

Video redzams, ka gulbim kaklā ieķēries vizulis no makšķernieka āķa. Ar operatīvo darbinieku palīdzību, gulbis ticis nogādāts krastā, bet ne bez grūtībām.

Gulbja glābšanā kā pirmā iesaistījās Latvijas Savvaļas putnu palīdzības biedrība "Drauga spārns", kura glābējs no gulbja kakla izvilka makšķeres āķi un vizuli, tādējādi izglābjot putnam dzīvību.

Kā Jauns.lv pastāstīja "Drauga spārns" pārstāvji, viena āķa puse bija putnam kaklā, bet otra turēja knābi un šādi viņš, iespējams, pavadījis veselu nedēļu. Tas izskaidro, kāpēc gulbis bija tik ļoti novārdzis – viņš nav spējis ne paēst, ne padzerties. Kā tiek norādīts, gulbis izglābšanas brīdī svēris tikai 6,3 kg, kaut gan normāls gulbja svars ir 8-10 kg.

Kā stāsta gulbja glābējs Edvīns, gulbja glābšana bija sarežģīta, jo gulbis lielākoties peldējis pa ūdenskrātuves vidu, taču noķert viņu būtu iespējams tikai tad, ja viņš iznāktu krastā. "Tad nu es gaidīju, centos viņu pievilināt ar maizi, un vienā brīdī jau viņš tuvojās krastam,” stāsta Edvīns.

Vienlaikus gan ar pirmo reizi glābšana neesot izdevusies, jo strauji tuvojošās glābēju mašīnas gulbi nobiedējušas. Edvīns palūdzis šajā brīdī netraucēt, sagaidot mirkli, kad gulbis jau nonācis krastā, kā rezultātā pēc tam arī izdevies atbrīvot putnu no makšķerauklas un āķa.

Lielu paldies Edvīns saka arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta glābējiem, kas palīdzēja gulbi iesaiņot drošai pārvešanai.

Tāpat glābējs uzteic Vadimu ar ģimeni, kas steidzās ziņot par nelaimīgo putnu. Kā norāda Edvīns, "ja Vadims nebūtu redzējis gulbi, nebūtu izsaucis palīdzību, tad nav zināms, kas ar putnu būtu noticis."

Gulbis nekavējoties nogādāts klīnikā, kur pievienots pie sistēmas un vēlāk jau transportēts uz "Drauga spārns", kur pabarots caur zondi. 

Arī šobrīd "Drauga spārns" turpina rūpēties par izglābto gulbi, saglabājot optimismu, ka izglābtais putns pilnībā atveseļosies un jau drīzumā varēs atgriezties atpakaļ sev pazīstamajos ūdeņos.

Putna glābējs Edvīns piebilst, ka šāda veida izsaukumus "Drauga spārns" saņem diezgan bieži, kas mudina vēlreiz atgādināt makšķerniekus būt atbildīgiem un uzmanīgiem.