foto: Edijs Pālens/LETA
Dietologi nosaukuši 5 būtiskus iemeslus, kāpēc ikdienā vajadzētu ēst griķus
Noderīgi ikdienā
2024. gada 26. maijs, 08:18

Dietologi nosaukuši 5 būtiskus iemeslus, kāpēc ikdienā vajadzētu ēst griķus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Griķiem ir ne tikai izsmalcināta garša, bet arī unikālas uztura īpašības, tie ir galvenais pārtikas produkts visā pasaulē tūkstošiem gadu. Tā teikts "Real Simple" materiālā.

Tiek norādīts, ka griķi ir izplatīti daudzās pasaules virtuvēs - tos izmanto tādos ēdienos kā japāņu nūdeles, franču pankūkas, itāļu pasta un citās. Dietologi nosaukuši piecus iemeslus, kāpēc uzturā būtu vērts lietot griķus.

Labi zarnu veselībai

Griķi lieliski ietekmē gremošanu vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, kā pilngraudi tie ir gan šķīstošo, gan nešķīstošo šķiedrvielu avots, kas nepieciešams regulāras gremošanas uzturēšanai. Otrkārt, griķiem ir prebiotiskas priekšrocības, veicinot veselīgo zarnu baktēriju augšanu, darbojoties kā pārtika veselīgām baktērijām.

Treškārt, griķiem ir zems ogļhidrātu saturs, kas padara tos par lielisku izvēli cilvēkiem ar gremošanas traucējumiem. Visbeidzot, ir arī dati, kas liecina, ka griķi ir sātīgāki nekā citi graudi, piemēram, kvieši un rīsi, tātad tie ilgāk nodrošinās sāta sajūtu.

Augstas kvalitātes proteīna avots

Griķi ir viens no nedaudzajiem augu izcelsmes olbaltumvielu avotiem, tie satur visas 9 neaizstājamās aminoskābes, kas nepieciešamas veselībai, kuras cilvēkiem jāsaņem no uztura.
Viena griķu porcija (1 glāze vārītu griķu) nodrošina apmēram 6 gramus olbaltumvielu (olbaltumvielu daudzuma ekvivalents aptuveni 1 lielā olā).

Labi cukura balansam asinīs

Vēl viena unikāla griķu priekšrocība ir īpaši lielais šķīstošo ogļhidrātu daudzums ar nosaukumu D vitamīns-hiro-inozitols, kas palīdz mīkstināt cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs diabēta slimniekiem.

Var veicināt sirds veselību

Griķi ir vienīgā pseidograudu kultūra un viens no nedaudzajiem produktiem, kas satur augstu antioksidanta līmeni ar nosaukumu rutīns, kam ir īpašs labums sirds veselībai. (Rutīns ir arī nemizotos ābolos, zaļā tējā un vīģēs).

Provizoriskie pētījumi liecina, ka rutīnam, flavonoīdam vai augu pigmentam piemīt pretiekaisuma iedarbība un tas potenciāli var samazināt trombu veidošanās risku, uzlabojot asinsriti. 

Bez glutēna

Viens no daudzu bezglutēna graudaugu produktu trūkumiem tirgū ir tas, ka tiem ir vai nu augsti attīrīti, vai dabiski zems šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu saturs, ja tie nav bagātināti. Taču griķu putraimi bez glutēna nodrošina virkni barības vielu bez jebkādām bagātināšanām.

Griķi satur arī A vitamīnu, B grupas vitamīnu kompleksus, C vitamīnu un E. Tie satur arī svarīgas minerālvielas, piemēram, cinku, magniju, fosforu, mangānu un selēnu, un satur vairāk antioksidantu nekā kvieši un rīsi.