Laiks likt zupās nātres un skābenes! Trīs gardas idejas
Tiklīdz dārzā izaug pirmās nātres un skābenes, ir laiks vārīt tās zupās. Atliek tik izvēlēties, kuru pirmo!
Pikantā nātru krēmzupa
Labs buljons zupai piešķirs bagātīgāku garšu, bet kartupeļi tumīgumu.
2 personām
30 minūtes
liela bunte nātru (apmēram 4 saujas)
1 l dārzeņu vai vistas buljona
1 liels burkāns
1 liels kartupelis
1 liels sīpols
50 g sviesta
sāls pēc garšas
svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Pasniegšanai:
grieķu jogurts
tabasko mērce
1. Rokās uzvelc gumijas cimdus. Sarauj nātres, atdali lapiņas no kātiem liec caurdurī un rūpīgi noskalo.
2. Nomizo dārzeņus un sagriez gabaliņos.
3. Katlā izkausē sviestu, pievieno sīpolu un viegli apcep 5–7 minūtes, līdz ir mīksts un zeltains.
4. Lej klāt buljonu, pieliec nātru lapiņas, kartupeļus un burkānus. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un turpini vērīt līdz kartupeļi mīksti, apmēram 15 minūtes.
5. Noņem no uguns. Zupu sablendē, pievieno sāli un piparus pēc garšas.
6. Lej bļodiņās, katrā ieliec karoti jogurta un uzpilini pāris pilienus asās tabasko mērces.
Nātru biezzupa
Ja negaršo biezzupas, zupu var neblenderēt. Ja gribas vairāk biezumu, tad, gluži tāpat kā skābeņu zupai, pievieno vārītu olu.
2 saujas sagrieztu jauno nātru lapiņu
750 ml dārzeņu buljona
5–6 lieli kartupeļi
1–2 sīpoli
150 ml sausā baltvīna
4 ēdk. skābā krējuma
2–3 ēdk. olīveļļas
malti melnie un čili pipari
sāls
1. Kartupeļus nomizo un sagriez gabaliņos. Sīpolus nomizo un sakapā.
2. Katlā sakarsē eļļu un viegli apcep sīpolus. Pieber kartupeļus, mazliet pasautē un pielej vīnu. Uzkarsē, pielej buljonu un turpini vārīt vēl apmēram 10 minūtes.
3. Zupai pieber garšvielas un sablendē. Iemaisi krējumu.
Nātru zupa ar rīsiem
Šajā receptē ir izmantoto rīsi, bet te iederas arī putraimi vai grūbas.
4 personām
40 minūtes
4 saujas nātru lapu
1 ½ l dārzeņu buljona
4 kartupeļi
2 burkāni
1 sīpols
100 g rīsu
2 ķiploku daiviņas
olīveļļa cepšanai
sāls un pipari pēc garšas
Pasniegšanai:
2 vārītas olas
4 ēdk. skābā krējuma
maza buntīte zaļumu
1. Nomizo un sagriez sīpolu un ķiploku. Nomizo burkānus un sarīvē uz rupjās rīves. Nomizo un sagriez kubiņos kartupeļus.
2. Katlā lej buljonu, liec tajā vārīties noskalotus rīsus.
3. Kamēr rīsi vārās, pannā uzkarsē olīveļļu un apcep sīpolu un ķiploku, līdz tie ir caurspīdīgi. Pievieno burkānu un cep līdz viegli zeltaini.
5. Kad rīsi vārījušies 10 minūtes, liec tiek klāt pannas saturu un kartupeļus.
6. Vārošā ūdenī noblanšē nātres, sasmalcini.
7. Kad kartupeļi mīksti, pievieno nātres un ļauj, lai zupa uzmet burbuli.
8. Lej šķīvjos, katrā no tiem liec karoti skābā krējuma, ½ olu un pārkaisti ar zaļumiem.
Skābeņu zupa
4 personām
40 minūtes
400 g skābeņu
2 l vistas buljona
5 kartupeļi
2 burkāni
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
2 lauru lapas
buntīte diļļu
buntīte lociņu
Pasniegšanai:
3 olas
4 ēdk. skābā krējuma
1. Nomizo visus dārzeņus. Kartupeļus un sīpolu sagriez kubiņos, burkānus sarīvē, ķiploku smalki sakapā.
2. Lej katlā buljonu, pievieno kartupeļus un vāri apmēram 10 minūtes, līdz tie mīksti.
3. Pannā sakarsē eļļu un apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie karamējas, tad pievieno zupai. Liec katlā arī sarīvētos burkānus. Sautē vēl 10 minūtes.
4. Tikmēr izvāri olas, nomizo, sakapā rupjos gabalos un noliec malā līdz pasniegšanai.
5. Skābenes, dilles un lociņus noskalo un nosusini. Skābenes rupji sakapā, dilles un lociņus smalki sagries. Visus zaļumus pievieno zupai, piever arī sāli un piparus pēc garšas. Uzvāri.
6. Uzliec katlam vāku, noņem no uguns un pirms pasniegšanas ļauj pastāvēt 15 minūtes.
7. Pasniedz ar skābo krējumu un vārītām olām.
Ņem vērā!
Skābenes droši vari aizstāt ar nātrēm, bet nātres ar skābenēm. Garšos tikpat labi!