foto: Shutterstock
Iznākusi jauna grāmata, kurai jābūt katra biškopja bibliotēkā
Noderīgi ikdienā
2024. gada 17. maijs, 18:50

Iznākusi jauna grāmata, kurai jābūt katra biškopja bibliotēkā

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Izdota Latvijā pazīstamā biškopja un pētnieka Jura Šteiseļa grāmata "Biškopība". Grāmata būs vērtīgs ieguvums gan pieredzējušiem biškopjiem, gan iesācējiem, kas vēlas iepazīt medusbišu pasauli un apgūt biškopību.

Juris Šteiselis ir pieredzējis biškopis un pētnieks ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi šajā nozarē. Viņš ir Latvijas Biškopības biedrības padomes priekšsēdētājs un ir regulāri sniedzis lekcijas un konsultācijas par biškopību.

Valters Brusbārdis, LBB pētnieks un valdes loceklis: “Juris ir ar bagātīgu pieredzi rakstīšanā – vairāku desmitu gadu griezumā profesionālos izdevumos “Dārzs un drava” un “Biškopis” publicēti daudzi desmiti rakstu, un līdz šim sarakstītas vairākas grāmatas biškopībā. Jaunā grāmata, tomēr, ir kas īpašs! Tā ir mūsdienīga, ar ļoti plašu šodienas cilvēka izpratnei atbilstošu informāciju gan par medus bites sistemātiku, bioloģiju, bišu saimes uzbūvi, gan praktiskiem darbiem dravā, gan bišu saimes slimībām un citām vērtīgām tēmām. Grāmata ir skaisti noformēta. Tekstu bagātīgi papildina fotoattēli un shematiski zīmējumi, kas lasītājam palīdzēs uztvert tekstuālo materiālu. Droši var teikt, tā ir grāmata ikvienam, gan pieredzējušam, gan iesācējam biškopim – lielisks materiāls, no kura var mācīties ikviens.

Ar šo grāmatu Juris Šteiselis Latvijā savu vārdu ieraksta starp tādiem biškopības dižgariem un grāmatu autoriem, kā P. Rizga, J. Ārgalis, K. Balode un O. Malcenieks. Vēl vairāk, līdz šim neviens individuāli šāda apjoma grāmatu biškopībā Latvijā nav sarakstījis. Juris ir pirmais! Ievērību raisa arī fakts, kad Latviešu valodā šāda apjoma un kvalitātes grāmatu biškopībā beidzamo reizi publicēja vairāk kā pirms pus gadsimta. Tā ir grāmata, kurai ir jābūt ikviena biškopja bibliotēkā!”