foto: Shutterstock
Ko pagatavot no pirmajām piparmētru lapiņām?
Garšīgi
2024. gada 13. maijs, 13:24

Ko pagatavot no pirmajām piparmētru lapiņām?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

No pirmajām piparmētru lapiņām izdodas ne tikai aromātiska tēja vai smaržīgs dekors, bet arī aromātiska mērce. Laiks to pagatavot!

Klasiskā piparmētru mērce

Piparmētru mērce ir tradicionāla piedeva jēra gaļas ēdieniem, un sevišķi iecienīta tā ir angļu virtuvē. Ja mērces garša šķiet pārāk nepierasta, to vari papildināt ar garšvielām, piemēram, romiešu ķimenēm, koriandru, smalki sakapātiem sīpoliem.

1 liela buntīte svaigu piparmētru

3 ēdk. baltvīna etiķa

2 ēdk. brūnā cukura

2 ēdk. karsta ūdens

1. Rūpīgi noskalotām un nosusinātām piparmētrām noplūc lapiņas un ļoti smalki sakapā.

2. Ieber bļodā, samaisi ar cukuru, pielej ūdeni un turpini maisīt, līdz cukurs izkūst. Tad pievieno etiķi un, ja vēlies, arī šķipsniņu sāls.

foto: Shutterstock

Jēra cepetis ar piparmētru mērci

Jēra cepeša gabalu (apmēram 800 g) ierīvē ar sāli un pipariem, liec dziļā cepešpannā, pielej nedaudz verdoša ūdens, ievieto 240 grādu karstā cepeškrāsnī un cep apmēram stundu. Ik pa laikam aplaisti ar ūdeni. Pievieno 5–6 ēdk. piparmētru mērces un uzvāri. Izņem cepeti no pannas, sagriez šķēlēs un pasniedz ar mērci.

Gaļas bumbiņas piparmētru mērcē

500 g maltas cūkgaļas samīci ar 40 g rīvmaizes, ½ tējk. maltu smaržīgo piparu, 1 ēdk. ļoti smalki sakapātu piparmētru, sāli, maltiem melnajiem pipariem un sakultu olu. Izveido bumbiņas valrieksta lielumā, strauji apcep vokpannā vai citā lielā pannā, tad izņem. Pannā ieber vienu strēmelītēs sagrieztu sarkano papriku un maisot sautē 2–3 minūtes. Pielej 250 l buljona, uzvāri, pieber sāli, nedaudz cukura, pieliec gaļas bumbiņas un sautē 8–10 minūtes. Iemaisi 1–2 ēdk. gatavās piparmētru mērces.