foto: Shutterstock
Kad ir īstais laiks stādīt tomātus laukā un siltumnīcā?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 17. aprīlis, 06:23

Kad ir īstais laiks stādīt tomātus laukā un siltumnīcā?

"100 Labi Padomi"

Lai tomātus izaudzētu līdz ražai, vajadzīgas vismaz 110 saulainas un karstas dienas.

Kā stādīt?

Tomātu pārstādīšanai no vienas augšanas vietas citā ir daži nosacījumi.

  • Tomātus stādi, kad augsne iesilusi līdz vismaz +12 grādiem. Pirms stādīšanas kārtīgi aplaisti, pēc izstādīšanas laisti pavisam nedaudz, lejot apkārt sakņu kamolam.
  • Zemās tomātu šķirnes stādi, iedziļinot 5–7 cm (neguldi!). Garās šķirnes stādi stāvus, iedziļinot 7–9 cm. Ja stādi ir pastīdzējuši, stādi guļus, bet vispirms noņem lapas pie kāta, kas gulstas zemē.

Kāds tomāts man aug? 

  • Ja stādus audzēji pati, paraugies, vai neesi saglabājusi paciņu. Norādes uz iepakojuma var būt vispārīgas, tomēr var būt rakstīts, piemēram, cik garš tomāts izaugs. Ja stādus pirki, tiem nereti ir piestiprinātas birkas ar šķirnes nosaukumu. Pēc tā internetā var izpētīt augšanas prasības un nosacījumus.
  • Ja krūms būs 60 cm augsts, droši, ka šiem tomātiem pazares nebūs jālauž. Ja 1,5–1,80 m, skaidrs, ka tomāts būs jāformē. 
  • Ja pavisam nevari saprast, kas īsti iestādīts, vēro, kā tomāts zied. Jo zemāk tas raisa ziedus, jo mazāks būs auga garums.

Kā zināt, cik garš izaugs? 

Dažkārt uz sēklu paciņas ir norādīts nevis tas, cik garš tomāts izaugs, bet ka tas ir determinants vai indeterminants. 
Determinants nozīmē, ka izaugs zemais tomāts, bet tam būs jāizlauž apakšējās pazares. Šāds tomāts nebūs garāks par 1,2 m. Pusderminants būs 1,2–1,5 m garš, indeterminants – garāks par 1,5 m. Indeterminantajām šķirnēm starp ziedu ķekariem izaugs 2–3 lapas.

Kā ielabot zemi tomātiem? 

Tomātu audzēšanai vajadzīga nesablīvēta, barības vielām bagātīga augsne. 

  • Pievieno augsnei kompostu vai kūtsmēslus, kas ir labi sadalījušies, vai speciāli dārzeņiem paredzētu zemes maisījumu.
  • Droši augsnē iestrādā banānu mizas (der arī kaltētas) – tas ir labs kālija avots. Vari ierakt arī zivis, kas ir labs fosfora avots augiem ziedēšanas laikā.
  • Neskādēs, ja iestrādāsi bioloģisko mēslojumu, piemēram, biomiksu. Tas palīdz uzlabot augsnes kvalitāti un veicina veselīgu augu augšanu.
  • No nopļautās zāles, dārza kaktos sazaļojušām nātrēm, gārsas pagatavo nezāļu vircu. Liec lielā toverī zaļo masu (piepildi trešdaļu tilpuma), aplej ar ūdeni un uzliec vāku tā, lai tiek klāt gaiss. Ik pa laikam apmaisi, un pēc pāris nedēļām būs gatavs labs mēslojums. Koncentrātu šķaidi ar ūdeni attiecībā 1:3 un mēslo tomātus. 
  • Ja tomāti augs konteineros vai maisos, izvēlies tos piemērota tilpuma, ko nosaka šķirne. Minimālais tilpums – ap 18 l. Viens augsnes substrāta maiss ir ap 20 l, un tas ir ideāli piemērots vienam tomāta stādam. 

Vai tomātus var uzreiz sēt siltumnīcā? 

Varbūt esi novērojusi, ka sparīgāk aug tie tomāti, kas iesējušies zemē no sēklām, piemēram, ja dārzā nokritis kāds nogatavojies, bet nepamanīts auglis un tā sēklas pa ziemu nav izsalušas. Šie stādi ir drukni, veselīgi, kamēr kastītēs sētie, piķētie un rūpīgi koptie ir gaiši zaļi un nereti arī pastīdzējuši.

Tāpēc šopavasar kādu daļu siltumnīcas (un arī lauka) tomātu vari pamēģināt audzēt, sēklu uzreiz sējot tiem paredzētajā vietā. Aprīlis šim darbiņam ir piemērotākais mēnesis. Vēlams, lai augsnes temperatūra būtu ap +10 grādiem un augstāka.

Siltumnīcā tā sasilst ātri, bet uz lauka pirms tomātu sēšanas zemi var pārklāt ar melno agrotīklu. Dari tā: izvēlies agro tomātu šķirnes. Izveido bedrītes 25 cm attālumā citu no citas un katrā iesēj divas sēklas. Sējot tomātus uz lauka, ņem vērā, ka vēl būs salnas, tāpēc sagatavo materiālus apsegšanai. Laisti tikai ar siltu ūdeni. 

Vairāk noderīgus padomus par sēšanas darbiem pavasarī lasi jaunajā "100 Labi Padomi" speciālizlaidumā "Sēsim un Stādīsim".