foto: Shutterstock
Nosaukts labākais rieksts diētai un veselībai
Noderīgi ikdienā
2024. gada 14. aprīlis, 05:12

Nosaukts labākais rieksts diētai un veselībai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Neatkarīgi no tā, vai jūsu prioritāte ir svara zaudēšana, cukura līmeņa kontrole asinīs vai smadzeņu veselība - rieksti un sēklas ir ideāla izvēle, tie ir bagāti ar šķiedrvielām, derīgiem taukiem un olbaltumvielām, raksta "Huffpost".

Labākie rieksti sieviešu veselībai

Ķirbju sēklas satur uzturvielu kompleksu, kas īpaši noder sieviešu veselībai. Ķirbju sēklas satur ievērojami vairāk magnija, salīdzinot ar citām. Magnijs ir minerāls, kas īpaši svarīgs osteoporozes profilaksei sievietēm.

Ķirbju sēklās ir arī liels cinka daudzums, kam ir loma menstruālā cikla regulācijā, piedaloties reproduktīvo hormonu, piemēram, folikulostimulējošā hormona un luteinizējošā hormona, sintēzē, uzglabāšanā un izvadīšanā. Cinks ir svarīgs arī grūtniecības laikā tā lomas dēļ DNS sintēzē, kas ir galvenais augļa attīstības fizioloģiskais process.

Brazīlijas riekstus iesaka selēna satura dēļ. "Es klientiem iesaku Brazīlijas riekstus, jo jūs varat apmierināt ikdienas vajadzību pēc selēnas, dienā apēdot tikai divus riekstus," sacīja dietoloģe Klēra Rifkina.

Labākie rieksti tievēšanai

Saulespuķu sēklas ir lielisks variants. Salīdzinot ar citiem riekstu un sēklu variantiem, saulespuķu sēklas satur mazāk kaloriju un tauku. Tie ir labs fosfora avots, kas veicina šūnu augšanu un atjaunošanos. "Tāpat labs dzelzs un šķiedrvielu avots," pastāstīja dietoloģe Kortnija Pelitera.

Kaņepju sēklas ir uzturvielu avots: 10 grami olbaltumvielu 3 ēdamkarotēs, kā arī pretiekaisuma un sirdij noderīgas omega-3 taukskābes. "Tā ir ideāla kombinācija, kas ļaus jums ilgāk justies apmierinātam un paēdušajam, kā arī papildinās jūsu organismu ar minerālvielām, piemēram, cinku un dzelzi, kas tam ir nepieciešami uzplaukumam," pastāstīja dietoloģe Keitija Hedlija.

No uzturvielu viedokļa zemesriekstu lietošana palīdzēs radīt sāta sajūtu, pateicoties šķiedrvielām, derīgajiem taukiem un olbaltumvielām. Tas satur arī antioksidantus, piemēram, flavonoīdus, kas likvidē brīvos radikāļus un potenciāli pasargā no vēža.

Indijas rieksti ir bagāti ar olbaltumvielām un palīdz gūt sāta sajūtu. Tie ir bagāti ar mononepiesātinātiem un polinepiesātinātiem taukiem, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni un uzlabot sirds veselību.

Labākie rieksti cukura līmeņa kontrolei asinīs

Pistācijas ir bagātas ar šķiedrvielām un olbaltumvielām (kas palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs), tām ir vismazākais kaloriju daudzums.

Lazdu rieksti satur lielu daudzumu B6 vitamīna, fosfora, kālija un cinka, kam ir liela nozīme enerģētiskajā apmaiņā, kā arī imunitātē un asinsspiedienā. Tie ir arī lielisks veselīgo tauku avots, kas var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni, kā arī uzlabot iekaisuma marķierus. "Pētījumi liecina, ka oleīnskābe, kuras šajos riekstos ir daudz, var labvēlīgi ietekmēt jutību pret insulīnu, kas uzlabo cukura vielmaiņu asinīs un samazina diabēta attīstības risku," sacīja dietoloģe Megana Hilberta.

Labākie rieksti sirds veselībai

Mandeles palīdz kontrolēt asinsspiedienu, jo tajās ir daudz arginīna aminoskābes. Arginīns nepieciešams slāpekļa oksīda ražošanai. Slāpekļa oksīds atslābina arteriālos asinsvadus, kas savukārt samazina asinsspiedienu.

Valriekstiem piemīt kardiometaboliskas aizsargīpašības. Lietojot tos sabalansētas veselīgu produktu diētas sastāvā, samazinās holesterīna līmenis asinīs. Tās ir bagātas ar sirdij noderīgu omega-3 taukskābi, alfa linolēnskābi. Viena šī rieksta ceturtdaļglāzes porcija var apmierināt ikdienas vajadzību pēc šīs neaizvietojamās taukskābes.

Pekanrieksti ir lielisks veselīgo tauku un šķiedrvielu avots. Šie rieksti var palīdzēt samazināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni, pateicoties omega-3 un omega-6 taukskābēm. Pekanrieksti ir arī lielisks A vitamīna, E vitamīna un folskābes avots.

Labākie rieksti smadzeņu veselībai

Valrieksti ir bagāti ar pretiekaisuma taukiem, kas mazina neiroiekaisumu, palīdz uzturēt garīgo veselību un labsajūtu, kā arī samazina kognitīvo funkciju pasliktināšanās risku.

Tēmas