foto: Publicitātes foto
Sākot ar kucēniem, līdz ceļojumu draugiem: katrai vajadzībai piemērots suņu būris
freepik.com/Freepik
Mūsu mīluļi
2024. gada 4. aprīlis, 16:40

Sākot ar kucēniem, līdz ceļojumu draugiem: katrai vajadzībai piemērots suņu būris

Reklāmas projekts

Visticamāk, ka ikviens suņa saimnieks kaut reizi mīluļa dzīves laikā ir izmantojis vai aizdomājies par suņu būra iegādi. Suņu būris kalpo ne tikai par drošu telpu, kur mīlulis var uzturēties gan veselības problēmu gadījumos vai brīžos, kad saimnieks nevar būt blakus, gan arī par lietderīgu palīgu dodoties garākos izbraucienos, apmeklējot izstādes vai veterināro klīniku.

Tomēr iegādāties sunim piemērotu, komfortablu suņu būri ne vienmēr ir viegls uzdevums. Jāizvērtē gan būra kvalitāte un izturība, gan tas, kādām vajadzībām būris tiks izmantots. Par to, kā izvēlēties piemērotāko būri savam sunim, lasi raksta turpinājumā!

Suņu būris, suņu būda un voljērs – kāda atšķirība?

Pirmkārt, jāatceras, ka suņu būris nav tas pats, kas suņu būda. Suņu būri ir paredzēti īslaicīgai izmantošanai, tāpēc pat izvērtējot visus kritērijus un iegādājoties maksimāli ērtu un komfortablu suņu būri, ilgstoši uzturēties tajā dzīvniekam nav paredzēts. Tieši tāpēc suņu būra iegāde neatceļ suņu būdas vai suņu voljēra nepieciešamību ikvienam sunim, kas uzturas ne tikai mājoklī, bet arī pagalmā.

Pareiza izmēra suņu būda būs ērta ikvienam sunim, kuram ir iespēja brīvi pārvietoties piemājas teritorijā. Savukārt voljēri suņiem nodrošina gana plašu un ērtu, vienlaikus ierobežotu teritoriju. Tāpēc dzīvojot laukos ar plašu, neierobežotu teritoriju vai gadījumos, kad dienas laikā saimnieks tomēr vēlas ierobežot dzīvnieka kustību piemājas pagalmā, pareizākā izvēle tomēr būtu ierīkot voljēru, nevis dzīvnieku turēt pie ķēdes vai mājoklī.

Savukārt suņu būris ir kā papildu aprīkojums, kas lieliski noder dodoties garākos izbraucienos, ceļojot, dodoties uz izstādēm, rūpējoties par kucēniem pirmajās nedēļās pēc dzemdībām, aprūpējot mīluli veselības problēmu gadījumā vai mācot kucēnu socializēties ar citiem mājdzīvniekiem vai ģimenes locekļiem.

  • Suņu būris nekādā gadījumā nedrīkst kalpot par vietu, kur dzīvnieks tiek ievietots par sodu, kad suns sadarījis blēņas, vai ilgstošas saimnieka prombūtnes laikā! 

Kā izvēlēties īsto suņu būri?

Zoo veikalos pieejams ļoti plašs suņu būru klāsts – suņu somas, neliela izmēra velosipēdu grozi dzīvnieku pārvietošanai, auduma transportēšanas somas, nelieli plastmasa būri maza izmēra suņiem, suņu pārvietošanas būri automašīnām, kā arī dažāda izmēra kvadrātveida metāla režģu būri ceļošanai, izstāžu apmeklēšanai vai gadījumiem, ja dzīvnieka būrī jāuzturas ilgāk, piemēram, veselības problēmu gadījumā.

Tieši tāpēc, pirms būra iegādes jāizvērtē vairāki svarīgi faktori:

  • Pareizais izmērs: būra izmēram jābūt piemērotam dzīvnieka šķirnei un augumam, un tā kā sunim būrī jāspēj brīvi piecelties, apgriezties un apgulties, tad būra izmēram vajadzētu būt aptuveni 10 cm lielākam, nekā dzīvnieka auguma parametriem. Šaubu gadījumā vēlams konsultēties ar zoo veikala darbinieku, kas ieteiks atbilstošāko variantu.
  • Materiāls: būra materiāls nosaka gan to, cik tajā būs ērti uzturēties pašam dzīvniekam, gan to cik būris būs izturīgs un viegli kopjams. Metāla būri ir visiecienītākie, jo tie ir izturīgi un viegli kopjami, un ir piemēroti arī lielo suņu šķirnes dzīvnieku pārvietošanai un ceļošanai. Plastmasas būri ir vieglāki un ērtāk pārnēsājami, kā arī cenas ziņā lētāki, taču tie ir mazāk izturīgi, savukārt audumu būri ir ērti saliekami, viegli transportējami un dzīvnieks tajā jutīsies īpaši komfortabli, taču auduma pārvadāšanas somas un būrus ir grūtāk kopt un tie ir piemēroti tikai maza izmēra suņiem.
  • Papildu funkcijas: papildu funkcijas un aksesuāri būra izmantošanu padara krietni vien ērtāku. Vēlams iegādāties būri ar durvīm, kas veras uz sāniem vai uz augšu, lai sunim būtu ērti būrī iekāpt un izkļūt no tā. Papildu nodalījumi suņu transportēšanas būros īpaši noderēs ceļojumu laikā, lai nodalītu ūdens un ēdiena traukus un citus piederumus. Savukārt noņemama ēdiena vai ūdens bļoda atvieglos gan būra, gan bļodas tīrīšanu. Tāpat pārvietošanas būri mēdz būt aprīkoti arī ar ritentiņiem un izvelkamu rokturi ērtākai pārvadāšanai, pārvadāšanas somā iestrādātām fiksācijas siksnām u. c.
foto: Publicitātes foto
freepik.com/Freepik

Būris dažādām vajadzībām

  • Kucēniem: piemērots neliels, ērts būris, kurā kucēns jutīsies mierīgi un pasargāti. Būris palīdzēs kucēnam pierast pie jaunās mājvietas un iemācīties naktīs mierīgi gulēt.
  • Maziem suņiem: būs piemērots viegls, neliela izmēra pārnēsājams būris, ko var ērti ņemt līdzi ceļojumos, izbraucienos, kā arī dodoties vizītēs pie veterinārārsta.
  • Lieliem suņiem: jāizvēlas izturīgs metāla būris, kas nodrošinās drošību un komfortu ceļojumu laikā, apmeklējot izstādes vai īslaicīgu veselības problēmu gadījumā.
  • Ceļošanai: svarīgi izvēlēties būri, kas atbilst aviokompāniju prasībām. Būrim jābūt pietiekami ietilpīgam, lai suns tajā varētu brīvi kustēties, un tam jābūt aprīkotam arī ar ūdens trauku.
  • Transportēšanai automašīnā: piemērotākā izvēle būs speciālie automašīnas būri, kas ietilps automašīnas bagāžniekā. Dzīvnieka drošai pārvadāšanai auto, zoo veikalos pieejami arī dažādi aksesuāri, piemēram, aizsargbarjeras, drošības jostas, sēdekļa pārklāji, trepes ērtākai iekāpšanai un izkāpšanai no auto liela izmēra suņiem vai suņiem senioriem u. c.

Kā iemācīt suni uzturēties būrī?

Lai gan suņu būra iegāde var krietni atvieglot saimnieka ikdienu, tomēr suns, kas iepriekš nav radināts uzturēties suņu būrī, sākumā var izrādīt bailes, satraukumu, nepatiku un pat agresiju. Tāpēc vislabāk suni radināt uzturēties būrī jau no kucēnu vecuma, piemēram, ikreiz, kad nepieciešams apmeklēt veterinārārstu, taču arī vecākus suņus iespējams pieradināt pie jaunajiem apstākļiem, taču tam var būt nepieciešams ilgāks laiks, kā arī saimnieka pacietība.

  • Būrī var ievieto dažādas rotaļlietas un to aprīkot ar mīkstu guļvietu, tā dzīvniekam radot komfortablas un patīkamas asociācijas.
  • Pirms dzīvnieka reālas pārvadāšanas būrī, iepriekš vēlams laiku pa laikam dzīvnieku iepazīstināt ar būri, atstājot būra durvis atvērtas un ļaujot sunim brīvi tajā pārvietoties.
  • Kad suns pats labprātīgi ienāk būrī, saimnieks var paslavēt mīluli un palutināt ar kādu gardu suņu kārumu.
  • Sākotnēji svarīgi pamazām palielināt laiku, ko suns pavada aizvērtā būrī, kā arī sākotnēji vienatnē suni būrī noteikti vajadzētu atstāt pavisam īsu brīdi.
  • Ja dzīvnieks sākotnēji ir ļoti satraukts, var izmantot zoo veikalos nopērkamos dabīgos nomierinošos līdzekļus, kas pirmajās pārvadāšanas reizēs sunim mazinās stresu un satraukumu. 
foto: Publicitātes foto
freepik.com/Freepik

Suņu būdas, voljēri, suņu būri un aksesuāri mājdzīvnieku pārvadāšanai Dinozoo.lv!

Ienāc dinozoo.lv vai Dino Zoo veikalos visā Latvijā, un iegādājies savam mīlulim piemērotāko suņu būri vai citus aksesuārus ērtai un komfortablai dzīvnieka pārvietošanai, par vienmēr izdevīgām cenām! Dino Zoo – rūpēs par ikvienu mājdzīvnieku!