foto: Shutterstock
Tikai trīs sastāvdaļas: šefpavārs Māris Jansons iesaka, kā pagatavot ideālu omleti
Spēks ir vienkāršībā - ideālai omletei neko vairāk par olām, mazliet ūdens un sāls nemaz nevajag. Ja vēlas, var pārkaisīt ar zaļumiem vai likt iekšā pildījumu.
Garšīgi
2024. gada 30. marts, 07:44

Tikai trīs sastāvdaļas: šefpavārs Māris Jansons iesaka, kā pagatavot ideālu omleti

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Šefpavāra un “Michelin Guide” ceļvedī iekļautā Cēsu restorāna “Kest” īpašnieka Māra Jansona omletes noslēpums slēpjas tās vienkāršībā. Proti, viņš izmanto tikai trīs sastāvdaļas - olas, ūdeni un sāli. Taču ir kāds knifiņš, kas jāzina.

Lieldienās vairākkārt pieaug olu patēriņš, taču šīs veselīgais un olbaltumvielām, kā arī daudziem vērtīgiem mikroelementiem bagātais produkts patiesībā būtu jāiekļauj ikdienas ēdienkartē, vienlaikus atbalstot vietējos olu ražotājus, atgādina Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas (LAPNA) izpilddirektore Anna Ērliha.

Otrajās Lieldienās, kas šogad iekrīt Joku dienā, 1. aprīlī, LAPNA kustība “Olas ir spēks!” aicina uz omlešu svētkiem “Latvijas bizness baro” pasākuma “Lieldienu pikniks Mežaparkā” laikā.

foto: Shutterstock

“Mēs vēlamies izcelt vietējos pārtikas produktu, tostarp arī olu un putnu gaļas, ražotājus, kuri gan burtiskā nozīmē baro Latvijas iedzīvotājus, gan arī “baro” valsts ekonomiku, dod darba vietas, maksājot nodokļus un investējot. Otrajās Lieldienās Mežaparkā darbosies Olpratības telts, kur varēs apmeklēt olu un vistu izstādi, noskatīties izglītojošus video, piedalīties viktorīnās un saņemt balvas. Turklāt Olpratības teltī darbosies Omlešu virtuve, kurā varēs degustēt šefpavāra Māra Jansona speciāli uz vietas pagatavotās Lieldienu omletes,” stāsta Ērliha.

Apmeklētājiem būs iespēja vērot arī omlešu cepšanas sacensības, kurās piedalīsies “Kest” šefpavārs Māris Jansons, digitālā satura veidotājs Rojs Puķe, kā arī LAPNA biedrs, AS “Balticovo” komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps un Ziemeļrīgas kultūras apvienības pārstāve Antra Dreģe. Viņu uzdevums būs piecu minūšu laikā pagatavot radošāko un interesantāko omleti. Uzvarētāju noteiks pēc skatītāju balsojuma.

foto: Pexels.com

Pasākums no plkst. 12.00 līdz plkst. 16.00 notiks Mežaparka Lielajā estrādē, un uz to aicināts ikviens, īpaši gaidītas ģimenes ar bērniem. Ieeja pasākumā ir bezmaksas.

Omlete, ar kuru Lieldienās cienās Latvijas biznesa pārstāvji, ir viens no populārākajiem brokastu ēdieniem, ar kuru savu rītu sāk miljoniem cilvēku visā pasaulē, arī Latvijā. Lai to pagatavotu, nav nepieciešams nedz garš produktu saraksts, nedz sarežģītais aprīkojums, taču jāzina daži pagatavošanas noslēpumi, tāpēc kustība “Olas ir spēks!” vērsās pēc padoma pie eksperta – šefpavāra un “Michelin Guide” ceļvedī iekļautā Cēsu restorāna “Kest” īpašnieka Māra Jansona.

Šefpavāra omletes noslēpums slēpjas tās vienkāršībā. Proti, viņš izmanto tikai trīs sastāvdaļas: trīs olas, trīs ēdamkarotes ūdens un šķipsniņu sāls. Visu sakuļ ar dakšiņu un tad liek pannā, kas ieziesta ar olīveļļu. Omleti cep, maisot ar lāpstiņu un grozot. Kad omlete ir gatava, var pielikt mazliet sviesta, lai tas “apņem” omleti.

Tomēr cepšanai labāk izmantot olīveļļu, jo to var karsēt augstākā temperatūrā, kamēr sviests var sadegt.

“Daudzi cilvēki pievieno omletei pienu vai krējumu, taču olas pašas par sevi ir bagātīgs produkts, kas satur daudz olbaltumvielu, un šīs papildu sastāvdaļas neļauj iegūt gaisīgu un strukturētu omleti. Klasiskajai, vieglai un gaisīgai omletei neko vairāk kā labas, svaigas olas arī īstenībā nevajag. Savukārt tad, kad omlete ir uzcepta, ja ir vēlēšanas, var pievienot pildījumu un to pārlocīt uz pusēm,” stāsta Jansons.

foto: Shutterstock

Omleti var pildīt ar gandrīz jebko, kas atrodams ledusskapī. Ne velti omletes pagatavošana ir labs veids, kā svētdienās atbrīvot ledusskapi no produktiem, kas tajā ir nedaudz “aizkavējušies” – dārzeņiem, siera un citiem.

“Kā omletes pildījums man vislabāk garšo spināti un sarīvēts siers. Tad omleti var pārlocīt,

taču es nekad nepievienoju omletei pienu vai krējumu, tikai pa vienai karotei ūdens uz katru olu,” stāsta Māris Jansons.

Viņš arī piebilst, lai iemācītos izcili gatavot jebkuru ēdienu, arī omleti, nepieciešams to pagatavot vismaz desmit reizes, taču parasti labi sāk sanākt jau ar sesto vai astoto piegājienu. Jansons rekomendē sākt ar klasisko omleti, un, kad tā labi sanāk, tad var ķerties eksperimentiem.

foto: Shutterstock

Pēc viņa novērojumiem tipiskāka kļūda, gatavojot omleti, ir pārcepšana, taču superkraukšķīga, brūna omlete nav garšīga, jo olām tomēr patīk “saudzīga” pagatavošana.

Jansons arī stāsta, ka ir nogaršojis arī pasaulē slavenāko omleti, kuru gatavo Francijā, Monsenmišelas salā. To dažādos laikos ir baudījuši gan Lielbritānijas karaliene Mērija un Japānas imperatori, Francijas politiķi un Amerikas Savienoto Valstu prezidenti, kā arī daudz citu slavenību, tostarp, rakstnieks Ernests Hemingvejs un modes dizainers Īvs Senlorāns.

“Šīs omletes konsistence līdzinās biskvīta kūkai.

Olas uzputo, ielej kapara pannā un lēnam nemaisot cep, tad pārloka un turpina cept. Vidus sanāk ļoti gaisīgs, bet omlete pēc garšas līdzinās sāļam biskvītam.

To var baudīt, piemēram, ar melnajiem ikriem un šampanieti,” stāsta šefpavārs.

Savukārt Lieldienās Māris Jansons novēl visiem Latvijas iedzīvotājiem neaizrauties ar lielu daudzumu olu vārīšanu, bet gan izvārīt un nokrāsot tik daudz, cik spējat apēst, lai pēc svētkiem nebūtu daudz pārpalikumu.