foto: Shutterstock
Seši efektīvi padomi, kā bez pūlēm izmazgāt aizkarus
Noderīgi ikdienā
2024. gada 22. marts, 06:30

Seši efektīvi padomi, kā bez pūlēm izmazgāt aizkarus

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Aizkari uzsūc visdažādākās smakas un krāj putekļus, tāpēc vismaz reizi sezonā tie jāizmazgā. Iespējams, tu šo darbu atliec no dienas uz dienu, jo aizkaru mazgāšana ir nogurdinoša un piņķerīga. Tā nebūs, ja zināsi pāris knifiņu. 

Zināšanai

Aizkaros, īpaši biezajos, sakrājas ļoti daudz putekļu. Regulāri tīri tos ar birsti vai putekļu sūcēju, tad aizkarus retāk vajadzēs mazgāt. 

Seši svarīgi noteikumi

1. Teju visu materiālu aizkarus var mazgāt veļas mašīnā, izņemot plānos aizkarus no organzas, šifona un citiem smalkiem audumiem. Ruļļveida žalūzijas tīra ar mīkstu birsti, putekļu sūcēju vai ķīmiskajā tīrītavā. 

2. Smalku audumu aizkarus veļas mašīnā liec tikai speciālajā mazgāšanas maisā, plānos aizkarus mazgā vienus pašu, bez kompānijas, savukārt bieza auduma aizkarus var mazgāt kopā ar frotē dvieļiem. 

3. Labāk izmanto šķidro mazgājamo līdzekli – tas vieglāk izskalojas un neatstāj plankumus vai notecējumus.

4. Veļas mašīnas tvertni piepildi tikai līdz pusei, lai aizkarus nesabojātu un tie labāk izmazgātos. 

5. Aizkarus no tvertnes izņem uzreiz pēc mazgāšanas, citādi audums saburzīsies un to nevarēs izgludināt. 

6. Ja aizkariem ir lielas kniedes, tās noņem. Ja tas nav iespējams, mazgājot liec aizkarus speciālajā mazgāšanas maisā.

Rīkojies atbilstoši auduma prasībām

Tilla aizkarus pirms mazgāšanas iemērc aukstā sālsūdenī (1 ēdk. sāls uz 1 l ūdens) – tā vieglāk tiksi vaļā no traipiem un atsvaidzināsi krāsu. Mazgā 30 grādu temperatūrā ar šķidro mazgājamo līdzekli. Mazgājot baltus aizkarus, pievieno mazgājamajam līdzeklim balinātāju.

Lina aizkarus nemazgā ūdenī, kas siltāks par 35 grādiem, un neizmanto centrifūgu, jo tad tie var sarauties.  

Pirms liec veļas mašīnā romiešu žalūzijas, izņem no tām līstes. Pēc mazgāšanas ieslēdz atkārtotu skalošanas režīmu, lai kārtīgi izskalotu līstu vietas, kurās, iespējams, sakrājies mazgājamais līdzeklis.

Atlasa aizkari ir ļoti neizturīgi pret bojājumiem. Pirms mazgāšanas iztīri redzamos netīrumus ar mīkstu sūkli, kas piesūcināts ar ziepju šķīdumu. Veļas mašīnā izvēlies roku mazgāšanas režīmu.

Diegveida aizkarus sapin bizē, liec īpašajā maisā un tikai tad liec mazgāties saudzīgā režīmā bez centrifūgas.
Gaismu necaurlaidīgus aizkarus mazgā saudzīgā režīmā 40 grādu temperatūrā. Ja aizkari nav ļoti smagi, karini tos uz aizkaru stangas vēl mitrus – tad nebūs jāgludina. 

Samta aizkarus mazgā 30 grādu temperatūrā un neizmanto centrifūgu. Izņem no veļas mašīnas, nospied lieko ūdeni vai ietin frotē dvielī un izgriez. Žāvē, izklājot uz līdzenas virsmas.

Poliestera aizkarus mazgā 40 grādu temperatūrā, saudzīgajā vai roku mazgāšanas režīmā. Augstākā temperatūrā poliestera audumam var veidoties krokas, ko praktiski nav iespējams likvidēt. Šādiem aizkariem labāk neizmanto centrifūgu, bet lieko mitrumu nospied ar rokām.  

Aizkari ar uzkārsumu ir skaisti, bet ļoti kaprīzi, tāpēc tos labāk tīrīt ķīmiskajā tīrītavā.