foto: Shutterstock
Ko dārzā var sēt jau tagad? Jā, arī šādā aukstumā
Noderīgi ikdienā
2024. gada 19. marts, 06:27

Ko dārzā var sēt jau tagad? Jā, arī šādā aukstumā

"100 Labi Padomi"

Martā jau ir pietiekami silts, lai siltumnīcā un lecektī sētu un stādītu, turklāt ir gana daudz dārzeņu, kas labāk jūtas pavasarī, kad nav ļoti silts. 

  •  
  • Redīsi ir no tiem dārzeņiem, kuriem nepatīk karstums un saules gaisma, tāpēc tos mūsu klimatiskajā zonā vislabāk audzēt agri pavasarī. Līdz redīsi būs ēdami, paies apmēram mēnesis, tātad, jo agrāk iesēsi, jo drīzāk varēsi našķoties. Ir radītas speciālas redīsu šķirnes, kas paredzētas audzēšanai, kad vēl ir ļoti maz gaismas, piemēram, ‘Celesta F1’, ‘Tarzan’ un ‘Rudolf’. 
  • Arī spinātus var sēt agri pavasarī, jo tiem vēsums patīk – tad tie labāk aug. Spinātus sēj marta beigās, pirms tam augsnē iestrādājot nedaudz kompleksā mēslojuma, un pēc sadīgšanas izretini. Lai zaļās lapiņas būtu lielas un veselīgas, spinātus regulāri laisti, un pēc aptuveni 40 dienām varēsi tās ēst. Vērts pamēģināt kādu no šīm šķirnēm: ‘Loreley’, ‘Apollo F1’, ‘Matador’. 
  • Droši sēj arī rukolu – arī tai tīk vēsums. Pēc sadīgšanas palūko, vai nav jāparetina, jo sēkliņas ir sīkas un var sasēties ļoti bieži. Lai rukolas lapiņas nekļūtu cietas un sīvas, regulāri to laisti; tiesa, garša ir atkarīga arī no šķirnes. Rukola ražo ilgi, jo uz jaunajiem dzimumiem visu laiku aug jaunas lapiņas.
  • Lecektī un siltumnīcā var sēt arī tos dārzeņus, kuru lapas izmanto kā zaļumus: citus salātus, bietes, lapu kāpostus un citus kāpostveidīgos augus. 

Vairāk noderīgus padomus par sēšanas darbiem pavasarī lasi jaunajā "100 Labi Padomi" speciālizlaidumā "Sēsim un Stādīsim".