foto: Publicitātes foto
Sadzīves tehnikas iegāde - 5 noderīgi padomi
Noderīgi ikdienā
2024. gada 19. janvāris, 11:45

Sadzīves tehnikas iegāde - 5 noderīgi padomi

Sadarbības projekts

Sadzīves tehnika ir pirkums, kam nepieciešams diezgan liels finansiāls ieguldījums, turklāt tā tiek iegādāta lietošanai ilgtermiņā, tādēļ ir svarīgi sadzīves tehniku izvēlēties pārdomāti.

Pareiza sadzīves tehnikas izvēle var būt lielisks ieguldījums, kas pasaudzē mājsaimniecības budžetu un palīdz paveikt mājsaimniecības darbus efektīvāk.

Kam pievērst uzmanību un kā nekļūdīties, iegādājoties sadzīves tehniku? Mēs Jums palīdzēsim izdarīt labāko izvēli - turpiniet lasīt šo rakstu, kur esam apkopojuši 5 noderīgus padomus. 

1. padoms: Noskaidro savas vajadzības

Sākumā, protams, jāsaprot savas vajadzības. Uzdodiet sev sekojošus jautājumus - kādam mērķim nepieciešama tehnika? Kādi ir Jūsu ikdienas paradumi? Bieži pieļauta patērētāju kļūda ir izvēlēties sadzīves tehniku, kas aprīkota ar daudz un dažādām funkcijām, kuras ikdienā nemaz nav nepieciešamas. Jo vairāk funkciju, jo dārgāka parasti ir sadzīves tehnika, tādēļ vajadzētu izvēlēties tehniku ar tādām funkcijām, kas ir patiesi nepieciešamas. 

Lai nepārmaksātu, iesakām sagatavot sarakstu ar nepieciešamajām funkcijām. Veidojot sarakstu, ņemiet vērā visas ģimenes vajadzības! Piemēram, ja tiek veikts virtuves remonts, Jūsu ikdiena ir steidzīga un vēlaties, lai maltītes pagatavošana ir pēc iespējas ātrāka, dodiet priekšroku tādai virtuves krāsns funkcijai kā konvekcija. Vai, piemēram, ja tiek veikts vannas istabas remonts un Jūsu ģimenē ir vairāki bērni un ikdienā nākas mazgāt lielus veļas apjomus, dodiet priekšroku tādām veļas mazgājamās mašīnas funkcijām kā liela ietilpība un žāvētājs. 

2. padoms: Tirgus izpēte

Mūsdienās sadzīves tehnikas tirgus ir ļoti plašs, tāpat ir dažādi ražotāji, kas tirgū reklamē un mudina iegādāties tieši viņu ražotās iekārtas. Katram no modeļiem ir savas priekšrocības un trūkumi, tādēļ vajadzētu veikt tirgus izpēti, salīdzinot dažādus zīmolus, modeļus un to funkcijas - tas palīdzēs izvēlēties tehniku, kuras cena ir atbilstoša kvalitātei un nepārmaksāt. 

Viens no vienkāršākākajiem un ātrākajiem veidiem, kā veikt efektīvu tirgus izpēti, ir izmantot kādu no tiešsaistē pieejamajiem salīdzināšanas rīkiem, kā salidzini.lv. Tāpat varat sev interesējošās iekārtas salīdzināt patstāvīgi, apskatot tās dažādos interneta un/vai klātienes veikalos. 

Lai nepiedzīvotu pamatīgu vilšanos, ieteicams izvēlēties tehniku no pazīstamiem ražotājiem, jo tas ir sava veida kvalitātes rādītājs. Populārākie ražotāji šobrīd ir Miele, Samsung, AEG, Philips, Dyson, Whirlpool, Beko, Bosch, Jura, Sage, Stollar, LG un Electrolux. 

3. padoms: Elektroenerģijas efektivitāte un ilgtspēja

Izvēloties tehniku, nevajadzētu aizmirst tādu rādītāju kā energoefektivitāte, jo energoefektīvas iekārtas patērē mazāk elektroenerģijas, tādējādi elektrības rēķins ir mazāks un ir iespējams ietaupīt ilgtermiņā. Turklāt, šādas iekārtas ir arī draudzīgākas dabai. Iekārtas energoefektivitāti apzīmē klasēs - 2021. gadā energoefektivitātes klasēs tika veiktas izmaiņas un līdzšinējais marķējums tika aizstāts ar vienu enerģijas patēriņa skalu, sākot no A (energoefektīvākā klase) līdz pat G (ierīces, kas patērē visvairāk elektroenerģijas). A energoefektivitātes klases tehnika var būt dārgāka, tomēr ilgtermiņā tā pavisam noteikti atmaksājas. 

4. padoms: Pārbaudi atsauksmes un rekomendācijas

Lai nepiedzīvotu vilšanos, pirms jebkuras iekārtas iegādes vajadzētu pārbaudīt citu patērētāju atsauksmes un rekomendācijas gan par izvēlēto tehniku, gan tās pārdevēju. Tas palīdzēs saprast, vai izvēlētā tehnika patiesi ir tas, ko meklējat un, vai pārdevējs ir godprātīgs. 

Par laimi, ir daudz un dažādi resursi - atsauksmes un rekomendācijas ir iespējams meklēt ne tikai pašu pārdevēju mājaslapās, bet arī sociālajos tīklos un sūdzību portālos. Mūsdienās atsauksmes pieejamas pat video formātā ar detalizētu iekārtas apskatu, taču jāņem vērā, ka šāda veida atsauksmes bieži pieejamas tieši angļu valodā. Taču esiet uzmanīgs un kritisks - nepaļaujieties vien uz citu patērētāju atsauksmēm, jo, kas der vienam, tas var nederēt citam! Papildu tam bieži sastopama situācija, kad konkurences dēļ pārdevēji mēdz publicēt sliktas atsauksmes viens par otru.

Labākais un uzticamākais avots šajā gadījumā, protams, ir draugi/radinieki/tuvinieki, tādēļ aprunājieties ar sev tuvajiem cilvēkiem - varbūt viņi nesen iegādājušies tieši to ierīci, ko esat noskatījis? Tieši tuvāko cilvēku viedoklis var būt izšķirošais, lai pieņemtu gala lēmumu.

5. padoms: Izpēti garantijas un servisa nosacījumus

Likumdošana paredz, ka vienlaicīgi ar tehnikas iegādāšanos patērētājs iegūst garantijas tiesības jeb tiesības divu gadu laikā no pirkuma izdarīšanas dienas pieteikt pārdevējam pretenzijas par neatbilstību līguma noteikumiem. Turklāt, šīs tiesības patērētājs iegūst pat tad, ja pārdevējs viņu par to neinformē, vai norāda, ka šādas tiesības ir uz laiku, kas ir mazāks par diviem gadiem. 

Izpētiet, kādi ir Jūsu izvēlētās tehnikas garantijas un servisa nosacījumi - termiņu, nepieciešamos dokumentus un rīcības scenāriju. Atcerieties, ka, lai saņemtu tiesības uz garantiju, nepieciešams saglabāt pirkuma dokumentu! Nebaidieties pirms pirkuma uzdot pārdevējam ar garantijas un servisu saistītus jautājumus: vai Jūsu iegādātajai ierīces pienākas garantija? Kādi dokumenti nepieciešami, lai saņemtu tiesības uz garantiju? Kā rīkoties, lai vajadzības gadījumā saņemtu ierīces garantiju? Kādi ir termiņi, lai saņemtu un pieteiktu ierīces garantiju?

Iegādājoties sadzīves tehniku, vajadzētu zināt savas vajadzības, veikt tirgus izpēti, pievērst uzmanību energoefektivitātes rādītājiem, pārbaudīt citu patērētāju atsauksmes, kā arī izpētīt garantijas nosacījumus - tas viss palīdzēs pieņemt labāko lēmumu. Ceram, ka mūsu padomi noderēs!

Tiek veikts mājas vai dzīvokļa remonts un vēlaties savu mājokli aprīkot ar kvalitatīvu sadzīves tehniku? Saprotams, ka sadzīves tehnikas iegāde prasa ievērojamu finansiālu ieguldījumu, un diemžēl ne vienmēr pietiek ar paša finansēm, tādēļ bieži tiek izmantots tāds risinājums kā patēriņa kredīts sadzīves tehnikas iegādei. Šādu finanšu pakalpojumu piedāvā arī nebanku aizdevēji. Kredīta saņemšanā būtiska ir kredītvēstures ietekme, tādēļ ienāciet un uzziniet savas iespējas! Tomēr atcerieties, ka ikviens kredīts ir nopietnas saistības, tādēļ rūpīgi izvērtējiet savas iespējas to godprātīgi atmaksāt!