foto: Shutterstock
Kļūda, ko, mazgājot veļu veļasmašīnā, pieļauj ļoti daudzi
Noderīgi ikdienā
2024. gada 9. janvāris, 06:24

Kļūda, ko, mazgājot veļu veļasmašīnā, pieļauj ļoti daudzi

Jauns.lv

Veļas mazgājamā mašīna ir tik ļoti ienākusi mūsu dzīvē, ka neviena saimniece vairs nevar iedomāties savu dzīvi bez tās. Tomēr reti kurš zina, ka liela daļa no mums, izmantojot veļasmašīnu, reizi pa reizei pieļauj vienu un to pašu liktenīgo kļūdu.

Mājokļa labiekārtošanas eksperte Eleonora Potere apgalvo, ka viena no lielākajām kļūdām, ko cilvēki pieļauj pēc veļas izmazgāšanas, ir aizvērt veļas mazgājamā automāta durvis uzreiz pēc drēbju izņemšanas no tā. 

Tas nozīmē, ka ierīcē netiek nodrošināta tik ļoti nepieciešamā gaisa cirkulācija, un tādējādi tā ir ideāla augsne pelējumam un nepatīkamai smakai.  Savukārt pelējums var izraisīt šķaudīšanu un klepu, kā arī citas veselības problēmas.

Ja mašīna ir izslēgta, durtiņām vienmēr jābūt viegli atvērtām. Pēc mazgāšanas parasti ūdens paliek veļasmašīnas iekšpusē un gumijas starplikās ap lūku. Un, ja neaizplūdušo ūdeni uzsūks veļa, kas tur vēl atrodas, tad gumijas loksnē ap lūku tas paliks tik ilgi, kamēr izžūs, vai arī jūs to noslaucīsiet.

Veļasmašīnā vienmēr ir mitra vide, pat tad, kad aparāts ir izslēgts. Aizverot durvis, jau pēc 10 stundām mašīnā sāks parādīties baktērijas. Kā rezultāts - pietiekami ātri veidojas pelējums un sasmakusi smaka.

Ko nedrīkst darīt pēc mazgāšanas pabeigšanas

Veļasmašīna ir tehnika, kas prasa pret sevi cieņu un nepareizā ekspluatācijā varat saskarties ar nopietnām problēmām. Tieši tāpēc, kad tehnika dos signālu, ka mazgāšanas režīms ir pabeigts, kategoriski nedrīkst:

  • atstāt slapju veļu veļasmašīnā līdz tās izžūšanai;
  • izvilkt slapju veļu no tīklā ieslēgtas mašīnas;
  • atvērt lūku, pirms nospiežat mašīnas izslēgšanas pogu;
  • mazgāt vai noslaucīt agregāta iekšpusi, kas pieslēgta tīklam;
  • žāvēt veļu uz atvērtām mašīnas durvīm;
  • kāpt ar kājām uz aparāta augšējā vāka vai likt uz tā priekšmetus, kas sver 50 kg un vairāk.

Tāpēc centieties nekad nelikt uz mašīnas neko smagu. Turklāt ņemiet vērā, ka mikroviļņu krāsns vai jebkura cita tehnika, kas stāv uz veļas mašīnas vāka, ir ļoti slikta ideja.