foto: Shutterstock
10 veselīgākie pārtikas produkti, ko izmēģināt 2024. gadā. Un tie nemaksā vairāk par pāris eiro
Garšīgi
2024. gada 6. janvāris, 07:04

10 veselīgākie pārtikas produkti, ko izmēģināt 2024. gadā. Un tie nemaksā vairāk par pāris eiro

Jauns.lv

Neatkarīgi no tā, vai vēlaties zaudēt svaru, iegūt vairāk enerģijas vai nodzīvot līdz 100 gadiem – ir vērts uzturā iekļaut produktus, kas varētu tuvināt nospraustajiem mērķiem. 

Dietoloģe Roza Hantrisa uzsver, ka ēst veselīgi ir iespējams, netērējot milzu bagātību. Viņa uzskaita 10 labākos un uzturvielām bagātākos produktus, kas neiztukšos tavu maciņu. 

1. Konservētas sardīnes

Bagātas ar sirds veselībai, smadzeņu darbībai un iekaisumu mazināšanai nepieciešamajām omega-3 taukskābēm., konservētas sardīnes ir dietoloģes izvēle numur viens. "Tajās ir arī daudz kvalitatīvu olbaltumvielu, kā arī daudz svarīgu vitamīnu un minerālvielu, piemēram, D vitamīns, B12 vitamīns un kalcijs," viņa piebilda. "Salīdzinot ar citiem omega-3 avotiem, tās ir ekonomiski izdevīgas, un tām ir ilgs derīguma termiņš."

2. Griķi

Daži veselīgi pilngraudu graudi, piemēram, bulgurs, prosa un kvinoja, var būt diezgan dārgi. Taču griķi parasti ir pieejamāka izvēle, jo īpaši, ja meklējat kaut ko bez glutēna. „Tie satur daudz šķiedrvielu un lēni atbrīvo enerģiju, tādējādi palīdz labāk kontrolēt cukura līmeni asinīs un nodrošina noturīgu enerģijas līmeni," piebilda dietoloģe. Atšķirībā no daudziem citiem graudaugiem griķi ir arī pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, tāpēc tie ir lieliska izvēle, ja ievērojat veģetāru vai vegānu diētu.

3. Apelsīni

Citrusaugļi ir bagāti ar C vitamīnu - būtisku uzturvielu, kas veicina imūnsistēmas pareizu darbību. Tie ir arī lielisks šķiedrvielu avots, kas palīdz mūsu gremošanai. Salīdzinot ar citiem augļiem, apelsīniem ir salīdzinoši ilgs derīguma termiņš, ja tie tiek pareizi uzglabāti, tāpēc tos var pirkt vairumā.

4. Vista

Vistas gaļa ir salīdzinoši liesa un lielisks olbaltumvielu avots, kā arī tajā ir daudz svarīgu uzturvielu, piemēram, B grupas vitamīnu un selēna. Dietoloģe gan iesaka iegādāties visu vistu, ne tikai tās fileju, jo tas būs gan finansiāli izdevīgāk, gan ietvers subproduktus, ko vieno augsts uzturvielu saturs.

5. Lēcas

Patiesībā lēcas ir viens no vissenākajiem un visplašāk lietotajiem produktiem, kas mūsdienās daudzviet Eiropā bijis noniecināts un aizmirsts. Tās parasti ir daudz lētākas nekā citi olbaltumvielu avoti, piemēram, gaļa un augu izcelsmes produkti, turklāt tās ir "ļoti daudzpusīgas", izmantojamas dažādos ēdienos.

6. Konservēti tomāti

Lai gan daudzi cilvēki uzskata, ka svaigos tomātos ir daudz vairāk vērtīgu vielu, tas ne vienmēr tā ir. Tomāti tiek konservēti to pilnbriedā, tāpēc tie saglabā savu uzturvērtību pat pēc apstrādes. Tie ir lielisks antioksidantu, piemēram, C vitamīna, avots, un tie ir minimāli pārstrādāti, ja izvēlaties tos, kuros nav cukura vai konservantu.

7. Rieksti

Rieksti ir labs šķiedrvielu, taukskābju un olbaltumvielu avots. Piemēram, mandeles ir lielisks olbaltumvielu, kalcija un E vitamīna avots, Brazīlijas rieksti nodrošinās organismu ar šķiedrvielām un selēnu – pietiek apēst tikai divus Brazīlijas riekstus dienā, lai tiktu pie ieteicamās selēna devas. Makadāmijas riekstos ir visvairāk mononepiesātināto tauku, tiamīna un mangāna, lazdu riekstos – šķiedrvielas, kālijs, folāti un E vitamīns, bet valrieksti ir lielisks omega-3 un antioksidantu avots. Protams, tie nebūs maciņam visekonomiskākā izvēle, taču dietoloģe iesaka iegādāties sveramos riekstus, kas būs krietni izdevīgāki par mazajām paciņām lielveikalu plauktos. 

8. Auzu pārslas

Auzu pārslas satur šķīstošās šķiedrvielas, kas uzlabo mikrobiomu un samazina holesterīna līmeni asinīs. Tomēr ņem vērā, ka šīs šķiedrvielas arī fermentē baktērijas, tāpēc pastāv iespēja, ka pastiprināti veidosies gāzes jeb piepūtīsies vēders.

9. Grieķu jogurts

Lai gan tas var būt dārgāks par parasto jogurtu, tā sniegtās priekšrocības ir viegli attaisnojamas. Tas satur labās baktērijas, kas var uzlabot zarnu veselību un gremošanu, un tas ir arī labs augstas kvalitātes olbaltumvielu, kalcija un b12 vitamīna avots.

10. Pupiņas

Konservētās pupiņas ir universāls palīglīdzeklis visiem gadījumiem, kad "mājās nekā nav". Konservētās ir gana labs variants, lai tās lietotu ātri pagatavojamiem ēdieniem: zupās, salātos, sautējumos, arī biezeņos. Turklāt tās patiešām nemaksā dārgi.