Kafijas automātu kopšana un apkope: saglabā nevainojamu kafijas garšu
Noderīgi ikdienā
2023. gada 19. oktobris, 11:40

Kafijas automātu kopšana un apkope: saglabā nevainojamu kafijas garšu

Reklāmas projekts

Kafijas automāta iegāde ir lieliska izvēle gan tad, ja pats esi kafijas mīļotājs, gan tad, ja vēlies iepriecināt ģimenes locekļus vai darba kolēģus. Jebkurš īsts kafijas mīļotājs spēj novērtēt kafijas automātā pagatavotas aromātiskas un svaigas kafijas garšu, turklāt ne mazāk svarīgs ir arī patīkamais kafijas pagatavošanas process.

Sadzīves tehnikas plauktos pieejami gan automātiskie, gan pusautomātiskie kafijas automāti, kā arī ērti lietojamie, stilīgie un kompaktie kapsulu kafijas automāti, tāpēc ikvienam kafijas cienītājam ir iespēja iegādāties ne tikai savam maciņam, bet arī ikdienas paradumiem un iecienītākajiem kafijas dzērieniem atbilstošāko ierīci. 

Taču, kad jaunais kafijas automāts ir iegādāts, jāatceras, ka, lai tas kalpotu pēc iespējas ilgāk un katrs pagatavotais kafijas dzēriens garšotu nemainīgi labi, kafijas automātam nepieciešama arī regulāra kopšana. Ja vēlies uzzināt, kā pareizi kopt un parūpēties par kafijas automātu – turpini lasīt rakstu! 

Automātiskās tīrīšanas programmas 

Baristas un kafijas mīļi zina, ka kafijas garšu veido ne tikai izvēlētā kafijas pupiņu šķirne, kafijas pagatavošanas veids, pareizā ūdens temperatūra vai proporcijas, bet arī tas, cik tīrs ir aparāts, kurā kafija tiek pagatavota. 

Ja kafijas automāts netiek regulāri kopts, kafijai veidojas nepatīkama, rūgta vai skābena piegarša. Turklāt būtiski saīsinās arī kafijas aparāta mūžs. Ar laiku kafijas nogulsnes, eļļas, kaļķis un citi netīrumi sabojā kafijas pagatavošanas bloku un citas iekšējās sistēmas un aparātu var nākties nodot uz remontu. Taču lielākajā daļā gadījumu kafijas aparātu garantija neattiecas uz problēmām, kas rodas neregulāras vai nepareizas kafijas automāta kopšanas rezultātā, līdz ar to aparāta remonts var izmaksāt krietnu naudas summu. 

Kad kafijas automāts iegādāts, sākotnēji nepieciešams rūpīgi iepazīties ar ražotāja sniegtajiem norādījumiem par to kā, cik bieži un ar kādiem līdzekļiem kafijas automātu nepieciešams tīrīt. Vienkāršākiem modeļiem apkopi nepieciešams veikt manuāli, pašam sekojot līdzi, kad nepieciešams veikt automāta apkopi. 

Taču, ja vēlies, lai ikdienā kafijas automāta apkope neaizņem daudz laika un neprasa liekas pūles, iegādājies kafijas aparātu, kas aprīkots ar automātiskās tīrīšanas programmām, kas ziņo par to, ka aparātam jāveic tīrīšana. Laiku pa laikam speciālā nodalījumā vajadzēs ievietot speciālās tīrīšanas tabletes, iestatīt tīrīšanas programmu un pagatavošanas bloks un sistēmas tiks iztīrītas. Atsevišķi mūsdienīgākie modeļi automāta tīrīšanu veic patstāvīgi, izmantojot tādas programmas kā: 

  • automātisko mazgāšanu; 
  • automātisko atkaļķošanu; 
  • integrētās skalošanas, tīrīšanas un kaļķakmens noņemšanas programmas; 
  • automātisko piena sistēmas tīrīšanu. 

Piena sistēmu tīrīšana

Ja ikdienā labprāt baudi tādus kafijas dzērienus kā latte, kapučīno vai citus pienu saturošus kafijas dzērienus, tad visticamāk, ka tavs kafijas automāts ir aprīkots ar atsevišķu piena sistēmu. Lai ikdienā piena sistēmas kopšana būtu ne tikai vienkāršāka, bet arī efektīvāka, pievērs uzmanību tam, lai noņemamās detaļas ir iespējams droši mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā. 

Trauku mazgājamā mašīna nodrošinās augstāku temperatūru, taču piena sistēmas mazgāšanu vari veikt arī ar rokām un, ja nepieciešams, vari iegādāties speciālus tīrīšanas līdzekļus. Svarīgākais un galvenais nosacījums – piena sistēmas apkopi jāveic regulāri, vismaz vienu reizi dienā. Nekopta piena sistēma ar laiku aizsērē, kā rezultātā zīdaini maigas, biezas piena putas vairs pagatavot neizdosies un ierasto kafijas dzērienu garša nebūs baudāma. 

Turklāt piena sistēmā vairojas baktērijas (īpaši siltajos gada mēnešos), kas ir kaitīgas mūsu veselībai. Atceries, ka ledusskapis ir drošākā izvēle, kur uzglabāt piena tvertni tad, kad piena kafijas dzērieni netiek gatavoti. 

Atkaļķošana

Viens no lielākajiem kafijas automātu bojājumu izraisītājiem, gluži tāpat kā veļas mašīnām, tējkannām un citām ierīcēm, kurās tiek izmantots ūdens, ir kaļķakmens uzkrāšanās. Aparātos, kas aprīkoti ar integrētu atkaļķošanas sistēmu, atkaļķošanas funkcija tiek paveikta automātiski, taču vairumam kafijas aparātu vadības panelī parādās ziņojums, kad nepieciešams veikt aparāta atkaļķošanu. 

Atkaļķošana jāveic ar atkaļķošanas tabletēm vai līdzekļiem, kas speciāli paredzēti kafijas automātu atkaļķošanai, nav kaitīgi cilvēka veselībai un neietekmē kafijas garšu. Lai atkaļķošanas programma darbotos atbilstoši, iegādājoties jaunu kafijas automātu svarīgi veikt ūdens cietības pārbaudi. To ātri un ērti iespējams veikt ar speciāliem ūdens cietības testiem. Jo cietāks ūdens, jo biežāk nāksies veikt aparāta atkaļķošanu. 

Aparāta atkaļķošanai noteikti nedrīkst izmantot etiķi, sodu vai citronskābi, jo šīs vielas var sabojāt kafijas aparāta sistēmu, atkaļķošana netiek paveikta efektīvi, turklāt to iedarbībā var mainīties arī kafijas garša un aromāts. 

Ūdens filtri 

Lai novērstu kaļķakmens nogulšņu veidošanos un nevajadzētu lieki lauzīt galvu par ūdens cietības pakāpi un cik bieži un kā atkaļķot kafijas automātu, kafijas aparātu eksperti iesaka kafijas automātam uzstādīt speciālu ūdens filtru, kas uzlabos ūdens garšu, novērsīs kaļķakmens veidošanos, atvieglos aparāta apkopi un paildzinās tā mūžu. 

Atkarībā no ūdens cietības, kafijas aparāta modeļa un iegādātā filtra, ūdens filtru nepieciešams mainīt aptuveni reizi 2–3 mēnešos. Ja kafijas automāts ir aprīkots ar ūdens filtra uzstādīšanas un nomaiņas programmām, tad svarīgi ūdens filtra nomaiņu veikt saskaņā ar tām. Uzstādot un regulāri mainot ūdens filtrus, kafijas automātam kaļķakmens nogulsnes vairs neveidosies, līdz ar to atkaļķošanu var veikt tikai reizi vai divas gadā. 

Kafijas automāti īstiem kafijas cienītājiem Ksenukai.lv 

Ja esi izlēmis palutināt sevi, kādu tuvinieku vai kolēģus ar iespēju mājās regulāri malkot gardu, aromātisku kafiju, ienāc Ksenukai.lv! Šeit pieejami automātiskie, pusautomātiskie kafijas automāti, kā arī kapsulu kafijas aparāti plašā klāstā no tādiem kvalitatīviem ražotājiem kā DeLonghi, Jura, Miele, Saeco, Bosch un citiem. 

Tēmas