foto: AFP/Scanpix
Jauna pilsētas leģenda: Bila Geitsa vadībā top ģenētiski modificēti produkti
Lielā daļā Amazones lietus mežu vietā jau ir tuksnesis, bet sazvērestību teoriju piekritējus biedē centieni glābt dabu.
Noderīgi ikdienā
2023. gada 5. oktobris, 05:06

Jauna pilsētas leģenda: Bila Geitsa vadībā top ģenētiski modificēti produkti

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Sociālajos tīklos strauji izplatās kārtējā sazvērestības teorija, šoreiz par “Rainforest aliance” – “Lietusmežu alianses” – logo zaļas vardītes veidolā. Tas apzīmē dabai draudzīgu ražojumu, bet sazvērniekiem ir jaunas fantāzijas.

Proti, viņi izdomājuši, ka šie ir miljardiera Bila Geitsa vadībā ģenētiski modificēti produkti, kuri esot bīstami cilvēkiem un jo īpaši grūtniecēm.

Nav pesticīdu, tātad aizdomīgi...

Piemēram, kāda sieviete savā “Facebook” kontā ievietojusi kafijas aparāta degvielas uzpildes stacijā “Virši” attēlu ar vardītes simbolu un pierakstījusi: “Vairs šo kafiju nelietošu nekad. Žēl, jo bija ļoti garšīga.”

Ivars Mažulis “Facebook” apgalvo: “Pasaulē parādās un parādīsies jauni un jauni sātanistu, “bil-geitsu” simboli līdzīgi jau bēdīgi slavenajai vardei! Viss, kur rakstīts “bio-eko-šmeko”… automātiski ir aizdomīgs! Nu pēc iespējas nepērciet lielveikalu drazas – vēl labāk mest tiem līkumu un atbalstīt savējos! Par kādiem ļaunajiem krieviem mums stāsta, ja mēģina nogalināt visiem līdzekļiem. Domājam, nežēlojiet spēkus un piedalieties čatā!”

Divdomīgs aicinājums

Pēc dažām dienām tas pats Mažulis ir ievietojis ziņu: “Maksima speciāli algo strādniekus, kuri kasa nost vardes marķējumu! Tikko svaiga ziņa, esam vēl vērīgāki! Dalies!”

Te gan jāatzīmē, ka aicinājums atbalstīt vietējos no šādu uzskatu paudēja izskan visai divdomīgi, jo līdzīgi apgalvojumi ir izskanējuši arī par pārtikas produktiem ar “Zaļās karotītes” marķējumu.

Liela daļa šīs melu teorijas atbalstītāju un izplatītāju ir tie paši, kuri uzskata, ka lidmašīnu atstātās astes debesīs nozīmē, ka uz cilvēkiem smidzina kaitīgas vielas. Tajā pašā laikā viņiem nebūs grūti notirgot ar glifosātu audzētus produktus, jo nav taču “eko-šmeko”...

Lai sargātu lietusmežus

Zaļās vardītes marķējums ir sabiedriskās organizācijas “Lietusmežu alianse” logo un apliecina, ka izaudzētā produkcija iegūta, nekādā veidā nekaitējot un neiznīcinot lietusmežus, lai to vietā ierīkotu plantācijas. Diemžēl daudzviet tas tiek darīts, lai mežu vietā audzētu tēju, kafiju, kakao, banānus, kokosriekstus, eļļas palmas.

Organizācija dibināta 1986. gadā, un kopš tā laika no lietusmežu sargāšanas darbība ir paplašinājusies un tā nodarbojas ar dažādiem projektiem.

foto: Shutterstock
Šis logo nozīmē, ka banāni audzēti, neiznīcinot lietus mežus un radot labākus apstākļus strādniekiem.

Lai produkts saņemtu zaļās vardes sertifikātu, audzētājiem un ražotājiem jāizpilda virkne dažādu nosacījumu – sākot no ierobežotas pesticīdu lietošanas un beidzot ar civilizētu apstākļu radīšanu uzņēmumos nodarbinātajiem.

Tādējādi nav nekāda pamata uzskatīt, ka ar šo logo apzīmētie produkti var nodarīt jebkādu kaitējumu cilvēkiem, un vēl jocīgāk ir apgalvot, ka tie satur indi, ģenētiski modificētas molekulas vai mikročipus.

Šai aliansei pievienojušies vairāki Latvijas ražotāji, ieskaitot arī nupat Ādažos atklāto “Orkla” cepumu un vafeļu ražotni – rezultātā šīs teorijas piekritēji būs arvien ierobežotāki savā izvēlē.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi"