foto: Pixabay.com/Peggychoucair
"Tas bija kaut kas neticams!" Baltijas jūras pludmalē uziet ļoti eksotisku atradumu
2023. gada 16. septembris, 05:24

"Tas bija kaut kas neticams!" Baltijas jūras pludmalē uziet ļoti eksotisku atradumu

Jauns.lv

Lietuvas Baltijas jūras pludmalē atrasts zobenzivs līķis, vēsta Lietuvas laikraksts "Lietuvos Rytas".

Zobenzivis ik pa laikam iemaldās Baltijas jūrā, un var būt līdz 4,5 metrus garas un līdz 400 kilogramiem smagas, vēsta "madeinvilnius.lt". Šī konkrētā zobenzivs uzieta 10. septembrī.

"Nedēļas nogalē izvirzīju sev mērķi. Atbraucu uz jūru, nolēmu ar autobusu aizbraukt līdz Nidai un kājām atgriezties Klaipēdā. Nodomāju, ka varbūt mani gaida kādi piedzīvojumi. Lūk, tā eju un skatos - pie ūdens guļ zobenzivs. Tas bija kaut kas neticams, es pats - pagātnē zinātnieks, esmu dzirdējis, ka te mēdz būt līdzīgi atradumi, bet nedomāju, ka redzēšu savām acīm," sacīja Viļņas iedzīvotājs Kjasts Plauška.

Pēc viņa teiktā, reizēm gadās, ka zobenzivis no Ziemeļjūras iepeld Baltijas jūrā, taču ilgi tajā nedzīvo nepietiekami sāļā ūdens dēļ.

"Redzams, ka jūra zobenzivi krastā izmeta nesen, zivs normāli izskatās, nebija nekādas smakas," sacīja vīrietis. Viņš par savu atradumu informēja zinātniekus.

Zobenzivs ir sastopama tropiskajos un mērenajos ūdeņos Atlantijas, Indijas un Klusajā okeānā, Vidusjūrā, Marmora jūrā un Melnajā jūrā.

Reizēm zobenzivis iepeld arī aukstos ūdeņos. Lietuvas zinātniski cer izskaloto zivs līķi izmantot pētījumos.

Eksotiskais atradums uziets netālu no pilsētas robežas, pludmalē iepretim dienvidrietumu mikrorajonam. Kā pastāstīja Vārpiņš, zobenzivs svars ir ap 80 kilogramiem un garuma ziņā tā pārspēja kvadricikla izmērus. 

Atradums nodots zinātniekiem.