foto: Shutterstock
Dvieļi kļuvuši raupji un asi. Kā tos padarīt atkal mīkstus?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 17. septembris, 05:08

Dvieļi kļuvuši raupji un asi. Kā tos padarīt atkal mīkstus?

Jauns.lv

Zinot, kā dvieļus padarīt atkal mīkstus, varat radīt brīnišķīgu sajūtu, kāda tiem bija, kad tie bija pavisam jauni.

Mazgājot dvieļus un žāvējot tos veļas žāvētājā, dvieļi laika gaitā var kļūt cieti un skrāpējumiem bagāti. 

Taču, zinot, kādu mazgāšanas temperatūru izmantot un kādus produktus izvēlēties, var atjaunot dvieļu maigumu un saglabāt tos tādus pašus kā iegādājāties. 

Dvieļu mīkstināšana ar etiķi

Labākais, ekspertu ieteiktais veids, kā mīkstināt dvieļus, kas kļuvuši raupji, ir izmantot etiķi. 

"Nākamajā veļas mazgāšanas reizē pievienojiet glāzi baltā etiķa," iesaka tekstilizstrādājumu guru un uzņēmuma "New Sega Home" vadītājs Braiens Delps.

Neuztraucieties, ja pēc vienas mazgāšanas šis līdzeklis nedarbojas. "Atkarībā no tā, cik liels ir auduma kondicioniera uzkrājums, kas parasti rada skrāpējumus, šo soli var nākties atkārtot," viņš saka.

Kā pareizi mazgāt dvieļus?

Lai dvieļi būtu maksimāli pūkaini, ir svarīgi tos mazgāt pareizā veidā. "Pārliecinieties, ka dvieļus mazgājat atsevišķi no pārējās veļas, lai izvairītos no krāsas vai šķiedru pārnešanas uz jūsu skaistajiem, nevainojamajiem dvieļiem," saka Lūsija Akroida, kas izgudroja mūsdienās pazīstamos dvieļus. 

Paturiet prātā arī to, ka jaunus dvieļus nevajadzētu mazgāt kopā ar jau esošajiem. "Ja sajauc jaunus un jau lietotus dvieļus, var notikt krāsu pārnese starp dažādiem audumiem," saka Lilija Kamerona "Fantastic Cleaners" tīrīšanas darbu vadītāja.

Veļas mazgāšanas laikā ir svarīgi arī nepārslogot veļas mazgājamo mašīnu. "Dvieļiem ir nepieciešams pietiekami daudz vietas cilindrā, lai tie varētu elpot un cirkulēt, tādējādi ļaujot tos pareizi izskalot," saka Lūsija. "Ja mēģināsiet iepildīt pārāk daudz dvieļu, galu galā izveidosies sablīvēta kaudze ar mitruma kabatām, kas radīs skrāpējumus."

Nelietojiet pārāk daudz mazgāšanas līdzekļa, jo pārāk daudz mazgāšanas līdzekļa vai veļas mīkstinātāja var sabiezināt dvieļus.

Izvairieties no balinātāju lietošanas. Balinātājs var likvidēt traipus uz baltiem dvieļiem, taču tas var arī padarīt krāsas izbalēšanu un neatgriezeniski bojāt audumu.

Mazgāšanas temperatūra

Lai dvieļi būtu mīksti un pūkaini, pievērsiet uzmanību veļas mazgāšanas temperatūrai un pirms ievietošanas veļasmašīnā pārbaudiet veļas simbolus uz visu dvieļu etiķetēm. "Katrs dvielis ir atšķirīgs, un tam nepieciešama atšķirīga apstrāde," saka Džesika Samsone. "Pirms mazgāšanas noteikti izlasiet etiķeti, lai maksimāli palielinātu mazgāšanas efektivitāti un novērstu dvieļu sabojāšanu.

Izpuriniet dvieļus

Dvieļu kratīšana ir vienkāršs un ātrs mazgāšanas rutīnas solis, kas var būtiski ietekmēt dvieļu maigumu.

"Vispirms, pirms ievietojat dvieļus veļas mašīnā, kārtīgi tos sakratiet. Tas nedaudz atvērs šķiedras, ļaujot mazgāšanas līdzeklim iesūkties katrā porā un padarīt tos īpaši tīrus," saka Lūsija Akroida.

Dvieļu žāvēšana

Lai saglabātu dvieļu maigumu, nedžāvējiet tos uz radiatoriem, ja tādā veidā apsildāt mājokli; tas radīs raupju apdari - tieši to, no kā jūs cenšaties izvairīties.

"Pastāvīgi žāvējiet dvieļus veļas žāvētavā vai uz auklas," iesaka Lūsija Akroida. "Labākais veids, kā iegūt īpaši pūkainus dvieļus, ir žāvēšana veļas žāvētājā uzreiz pēc mazgāšanas, tomēr pārmērīga lietošana var izraisīt auduma nolietošanos laika gaitā.

Pareiza uzglabāšana

Kad esat pilnveidojis mazgāšanas un žāvēšanas procedūru, pēdējais solis, lai saglabātu dvieļu mīkstumu, ir to pareiza uzglabāšana. Domājot par vannas istabas iekārtojumu, ņemiet vērā piemērotu dvieļu uzglabāšanas vietu, piemēram, plauktus vai skapjus. Varbūt pat dvieļu statīvu vai turētāju.

Lai uzglabātu dvieļus, varat tos satīt ruļļos vai vienkārši salocīt, kas var ietaupīt vietu. "Tā vietā, lai salocītu dvieļus vienu virs otra, kā to dara daudzi cilvēki, mēģiniet tos glīti salocīt blakus," iesaka Lūsija Akroida. "Šis vienkāršais uzglabāšanas paņēmiens novērsīs apakšējo dvieļu saspiešanu."

Pirms uzglabāšanas pievienojiet dvieļiem dažus pilienus lavandas vai citas ēteriskās eļļas, lai tie saglabātu krāšņu smaržu.

Kāpēc dvieļi paliek cieti un asi? 

Dvieļi ir cieti un asi vairāku faktoru kombinācijas dēļ, tostarp audumu mīkstinātāju lietošanas un mazgāšanas līdzekļa pārlieku lielā daudzuma dēļ. Taču vēl viens iemesls varētu būt ūdens, kādā mazgājat dvieļus. Ciets ūdens ir ūdens, kas satur minerālvielas, piemēram, kalciju un magniju, kas apgrūtina veļas tīrīšanu.

Iemācoties, kā atkal padarīt dvieļus mīkstus, tie būs saudzīgāki visas ģimenes ādai. Paturiet prātā arī to, ka ir svarīgi iemācīties pareizi lietot dvieļus un vispirms iegādāties kvalitatīvus dvieļus.