foto: Shutterstock
Labākie no labākajiem: 4 uzlabojumi mājā, kas īpašumam piešķirs lielāku vērtību
Noderīgi ikdienā
2023. gada 13. septembris, 12:09

Labākie no labākajiem: 4 uzlabojumi mājā, kas īpašumam piešķirs lielāku vērtību

Jauns.lv

Neatkarīgi no tā, vai vēlaties pārdot īpašumu vai veikt ilgtermiņa uzlabojumus, ir svarīgi zināt, kuri no tiem radīs "vislielāko pievienoto vērtību", vēsta portāls "Express". 

Nekustamā īpašuma un būvniecības eksperte Natālija Mičela skaidro, ka labāk ieguldīt remontdarbos, kas sākotnēji izmaksās vairāk, nekā gribētos, bet nodrošinās patiešām labu atdevi. 

1. Ja mājoklim ir bēniņi – izmanto tos!

Bēniņu pārbūve ir lieliska iespēja pievienot papildus telpu mājoklim. Visbiežāk bēniņi tiek izmantoti, kā viesu guļamistaba, birojs vai rotaļu telpa bērniem. Lai gan tas sākotnēji šķiet grūts un ilgstošs process, labā ziņa ir, ka jums nebūs jāpārceļas, kamēr notiek remontdarbi. Izaicinoši varētu būt atrast vislabāk funkcionējošo piekļuvi jaunajai telpai. Ja tiek ierīkotas kāpnes, automātiski tiek zaudēta daļa telpas no grīdas zemāk. Pēc ekspertes prognozēm, bēniņu pārbūve var palielināt īpašuma vērtību pat par 20 procentiem. 

2. Atvērtā plānojuma izveide

Mājas apakšējā stāva pārveidošana, atdalot dažas iekšējās sienas, var palīdzēt radīt svaigu dzīvojamo telpu. Pārliecinieties, ka esat saņēmuši visus pareizos padomus un atļaujas, jo īpaši, ja nojaucat nesošo sienu. Atvērtas dzīvojamās telpas izveide var palielināt mājas vērtību līdz pat 15 procentiem. 

3. Virtuves renovācija

Virtuve joprojām ir viena no visvairāk izmantotajām telpām mājās. Pircēji bieži meklē atjauninātas, modernas virtuves, tāpēc virtuves renovācija var ievērojami palielināt jūsu mājas vērtību, uzsver eksperte.Tas ietver galvenokārt kosmētiskas izmaiņas "funkcionālā, bet novecojušā" virtuvē: grīdas, skapīšu fasāžu, darba virsmu un ierīču nomaiņu ar vidējas cenas alternatīvām, kā arī sienu un griestu pārkrāsošanu. Tomēr, ja vēlaties gūt pienācīgu peļņu no virtuves renovācijas, saglabājiet zemas izmaksas. Augstas klases virtuves pārbūvē var izmaksāt ļoti dārgi, bet atdeve, visticamāk, nebūs tik liela, kā cerēts. 

4. Energoefektīvs mājoklis

 Energoefektīvie uzlabojumi jūsu mājoklī noteikti ir aktuāli, un tie var būtiski ietekmēt tālākpārdošanas vērtību, jo arvien vairāk pircēju interesējas par "zaļajām" funkcijām vai tīriem enerģijas avotiem. "Energoefektīvu risinājumu modernizēšana var palīdzēt samazināt komunālo pakalpojumu rēķinus un palielināt mājas vispārējo ilgtspēju, kas ir pievilcīga iezīme pircējiem," skaidro Ņujorkas nekustamā īpašuma pārdevējs Augusto Bitenkūrs. Energoefektīvākas apkures, ventilācijas, gaisa kondicionēšanas un apkures sistēmas aprīkošana, izolācijas uzlabošana vai jauna jumta uzlikšana ilgtermiņā būtiski ietekmēs jūsu mājas vērtību.