Trīs receptes, kā gardi pagatavot jaunos kartupeļus
Kas var būt labāks par jaunajiem kartupelīšiem – vārītiem ar mizu, ar piciņu sviesta un dillītēm! Taču ir vēl daudz veidu, kā tos apēst gardu muti, priecājoties par īsteno Latvijas vasaras garšu.
Kartupeļi mundierī
500 g jauno kartupeļu
50 g skābā krējuma
50 g liesa biezpiena
sauju kapātu maurloku
1 ēdk. eļļas,
sāls
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Kartupeļus sadursti ar dakšiņu, apviļā eļļā un sālī. Plātī ieklāj cepampapīru un vienmērīgi izber uz tās kartupelīšus. Liec krāsnī un cep 1 stundu.
2. Sajauc krējumu ar biezpienu un pusi maurloku. Izņem kartupeļus no krāsns un ļauj 10–15 minūtes dzist, tad katrā krusteniski iegriez.
3. Griezuma vietā ar tējkaroti liec biezpiena masu, pārkaisi ar maurlokiem un, ja vēlies, svaigi maltiem melnajiem pipariem. Pasniedz nekavējoties!
Izmēģini! Kartupeļus var pildīt ar dažnedažādiem svaigajiem krēmsieriem un zaļumiem. Pildījumam derēs arī skābais krējums un mazsālīta gurķa ripiņas, sviestā apceptas gailenes vai baravikas, svaigi kūpināta zivs.
Kartupeļi citronos
500 g jauno kartupeļu,
1 citrona miziņa
1 ēdk. olīveļļas
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Kastrolī verdošā ūdenī liec kartupeļus, ļauj, lai ūdens vēlreiz uzvirst, un tad vāri vēl 5 minūtes. Nokās un nedaudz apžāvē.
2. Kartupeļiem pārkaisi rīvētu citrona miziņu, pārslaki ar eļļu, ja vēlies, pārber ar jūras sāls pārslām un pamatīgi sakrati.
3. Liec uz plāts un cep 30 minūtes – līdz zeltainam brūnumam.
Kartupeļi garšaugos
1 ½ kg jauno kartupeļu
daži zariņi salvijas, raudenes, rozmarīna
2–3 ēdk. olīveļļas vai tauku
jūras sāls
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Kartupeļus nomazgā un nosusini.
2. Ietauko cepamplāti, sakarsē cepeškrāsnī. No garšaugu zariņiem noņem lapas, rupji sakapā un ber uz karstās plāts.
3. Tad liec uz plāts kartupeļus, visu kārtīgi samaisi un cep 40–50 minūtes, reizi pa reizei sakratot. Kad kartupeļi mīksti un ar kraukšķīgu miziņu, pārkaisi ar sāli.