foto: Shutterstock
Kaķis ēd telpaugus un grieztos ziedus. Vai tas nav kaitīgi?
Mūsu mīluļi
2023. gada 20. jūnijs, 07:08

Kaķis ēd telpaugus un grieztos ziedus. Vai tas nav kaitīgi?

"100 Labi Padomi"

Kaķis ēd telpaugus divu iemelsu dēļ – pie vainas var būt kāda slimība vai dzīvnieka dabiskie instinkti. Brīvā dabā plēsoņas, pie kuriem pieder arī kaķi, ēd ne tikai gaļu, bet arī augus. Raupjās augu šķiedras veicina gremošanu un satur daudz vitamīnu.

Kāpēc kaķi ēd puķes?

Lai attīrītu gremošanas sistēmu, dzīvniekam nepieciešama augu valsts barība – zāle. Mājā vai dzīvoklī dabas augu nav, tāpēc kaķis grauž telpaugus un grieztos ziedus. Tie palīdz atbrīvoties no aizcietējumiem, izvada toksīnus un spalvu kamoliņus, kas nonāk kuņģī mazgājoties, papildina vitamīnu un minerālvielu rezerves. 

Tomēr telpaugu ēšana var liecināt arī par mājas mīluļa veselības problēmām, piemēram, gastrītu, vai par to, ka kaķim pietrūkst vitamīnu, viņu māc garlaicība vai stress. Lai pārliecinātos par kaķa veselību, aizved to pie veterinārārsta.

Kuri augi ir indīgi?

Daudzi telpaugi kaķiem ir kaitīgi, turklāt dzīvnieks neatšķir ēdamos un indīgos augus intuitīvi vai pēc smaržas, tāpēc bīstamo puķu podiņu vai vāzi noliec dzīvniekam neaizsniedzamā vietā.

Dzīvniekam bīstamie augi ir acālijas, ģerānijas, hiacintes, dīfenbahijas, eiforbijas, kaktusi, kliņģerītes, lauri, maijpuķītes, lilijas, narcises, vērmeles. Kaķu veselībai kaitīgi ir arī daži dārza košumaugi. Ja pamani saindēšanās simptomus – vemšanu, tūsku, caureju, nemierīgumu –, steidzami ved minci pie veterinārārsta.

Kas vislabāk garšo?

Katram dzīvniekam ir savas iecienītās garšas, taču daži augi ir īpaši populāri. Visbiežāk kaķi grauž palmu garās lapas, hlorofītu, dracenu, nolīnu, kas atgādina zāli, tradeskancijas, hoijas jeb vaska puķes.

Sanpaulijas pūkainās lapas līdzinās mīkstām pelītēm, tāpēc kaķi tās nolauž un dzenā pa istabu, savukārt augstajos gumijkokos un palmās var rāpties tāpat kā kokos.

Lai izvairītos no problēmām ar telpaugu ēšanu, iesēj kaķim istabas zālīti; tās sēklas pārdod zooveikalos un būvniecības preču veikalos. Zālīte ātri izaug, un to var audzēt visu gadu. Laba ideja ir arī iestādīt podā kaķumētru.

Atbaidi ar netīkamu smaržu un garšu 

Ja vēlies mājdzīvnieku atradināt no telpaugu ēšanas, ņem vērā, ka kaķiem nepatīk daži aromāti, piemēram, citrusu smarža. Apsmidzini augus ar pulverizatoru, kurā iepildīts apelsīnu, greipfrūtu, mandarīnu vai citronu ūdens, vai ieliec puķu podā citrona, apelsīna vai cita citrusaugļa šķēlīti.

Kaķiem nepatīk arī pipari, sinepes, karijs un ķiploki – arī ar šādiem maisījumiem vari apsmidzināt augus.  Vai pagatavo smidzināmo līdzekli no ēteriskajām eļļām – 8–10 lavandas vai eikaliptu eļļas pilienus pievieno glāzei ūdens un apsmidzini augus. Zooveikalos tirgo speciālus līdzekļus ar rūgtu garšu, ko lieto šādos gadījumos. Tiesa, kaķim netīkamie aromāti un garšas ātri izgaist, tāpēc augi būs jāsmidzina regulāri. Nekādā gadījumā aromātiskos sprejus nesmidzini virsū kaķim! 

Tēmas