Kas ir frigo zemeņu stādi - un kāpēc tos tā slavē?
Pēdējos gados visai bieži ir dzirdēts par frigo zemeņu stādiem, un īpaši tos slavē audzētāji. Pētām, kas šiem stādiem īpašs.
Saldētie stādi
Viena no nozīmīgākajām frigo zemenāju vērtībām ir tā, ka visi stādi iegūti no sertificētiem mātes augiem un nav pārmantojuši dažādas slimības. Šiem zemenājiem var pateikt precīzu ražas laiku – 50–60 dienas pēc stādīšanas.
Zemeņu frigo stādus audzē uz lauka līdz novembrim, līdz ziedpumpuru ieriešanās laikam, pēc tam tos izrok. Stādiem uzreiz apgriež lapas, sašķiro pēc izmēra un ieliek plēves maisos. Šos maisus uzglabā dzesēšanas kamerā no -1 līdz +2 grādu temperatūrā 6–8 mēnešus. Līdz tirgotājam vai pircējam tos piegādā piekabēs, kurās arī temperatūra ir no -1 līdz +2 grādiem.
Kurš der man?
Frigo zemeņu stādus šķiro pēc sakņu kakla diametra izmēra: B (6–9 mm), A (9–13 mm), A+ (13–17 mm), A++ (17–20 mm). Mazdārziņam vispiemērotākie ir A izmēra stādi, jo, lai iestādītu A+ vai A++ stādus, nepieciešams izrakt lielu bedri. Protams, var jau saknes apgriezt, bet tad kāda jēga pirkt stādus ar tik lielu sakņu sistēmu? Ja iestādīsi frigo zemenāju šopavasar, rēķinies, ka B izmēra stāds ražos tikai nākamgad, jo tam vēl ir jāpieņemas spēkā un jāaug. No A izmēra stāda šogad jau varēsi ievākt līdz 100 g ogu, bet lielā raža būs tikai nākamgad. No A+ kategorijas stāda raža jau šajā gadā būs 100–200 g, bet no A++ šogad varēsi nolasīt 200–300 g zemeņu.
Ņem vērā!
Zemeņu stādi uzreiz pēc iestādīšanas un nākamajās dienās kārtīgi jālaista. Arī uzglabājot pirms stādīšanas jāuzmanās, lai stādus neiekaltētu.