foto: Publicitātes foto
Kā pareizi sagatavot un kopt čuguna pannu?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 23. marts, 15:38

Kā pareizi sagatavot un kopt čuguna pannu?

Reklāmas projekts

Atceries, ka vecmāmiņa savus gardos ēdienus vienmēr gatavoja uz vecas, taukainas čuguna pannas? Tieši tauku kārtiņa ir čuguna īpašais noslēpums, kas saglabā pannas labās īpašības, pat vairākus gadu desmitus. Ja tā vien gribas noberzt tauku kārtiņu no čuguna pannas, tad lasi zemāk, kā pareizi sagatavot čuguna pannu un uzturēto to kārtībā ikdienā.

Čuguna pirmreizējā apstrāde

Čuguna panna pirms pirmās lietošanas reizes ir jānomazgā, jāizkarsē un jāietauko, lai izveidotos pannas aizsargslānis pret koroziju un piedegumu. Tas jāatkārto ikreiz, kad parādās rūsas traipi, ēdiens sāk pielipt pie pannas virsmas vai rodas metāliska piegarša ēdienam.

foto: Publicitātes foto

Ar ziepēm mazgā tikai vienreiz

Pirms pirmās lietošanas reizes čuguna pannu ar rokām, maigu mazgāšanas līdzekli un karstu ūdeni nomazgā, pēc tam noslauka ar papīra dvieli pilnībā sausu.

Izkarsē kārtīgi

Pannā ieber rupjo sāli un kārtīgi izkarsē uz nelielas uguns, kamēr sāls paliek brūns, apmēram 40-60 minūtes. Vislabāk izkarsēt čugunu var cepeškrāsnī 175-200 °C grādu temperatūrā.

foto: Publicitātes foto

Ietauko pannas virsmu

Tad pannas virsmu ieeļļo ar augu tauku eļļu vai speķi, silda pannu 30-40 min 150-200 °C temperatūrā.

UZMANĪBU! Ja čuguna pannai ir kāda detaļa kā bakelīta, koka, plastmasas vai stikla detaļa, pirms ievietot pannu krāsnī, tās uzmanīgi jānoņem, lai netiktu bojātas. Ja detaļas nav noņemamas, pannu var sildīt arī uz plīts virsmas.

Rūpīgi noslaukiet

Atstājiet pannu, lai tā atdziest līdz istabas temperatūrai. Tad ar papīra dvieli atbrīvo pannas virsmu no taukvielu pārpalikumiem. Patteicoties šādai ietaukošanai uz čuguna pannas tiks radīts dabīgs aizsargslānis pret koroziju un piedegumu.

Un pēc šīs diezgan garās procedūras čuguna trauki ir gatavi lietošanai.

foto: Publicitātes foto

Kā rūpēties  par čugunu ikdienā

Turpinot rūpēties par čuguna traukiem, jums jāzina, ka čuguns ir materiāls, kas ir viegli pakļauts korozijai. Tādēļ ir jāievēro daži noteikumi gan kopšanā, gan uzglabāšanā:

  • Ēdienu gatavošanas laikā ir svarīgi ievērot pareizo temperatūru: lēni uzsildiet pannu, pirms uzliekat ēdienu. Nelieciet aukstu čuguna virtuves trauku uz karstas plīts virsmas vai cepeškrāsnī, jo strauja temperatūras maiņa var sabojāt metālu.
  • Katru reizi, kad izmantojat čuguna virtuves piederumus, ieeļļojiet darba virsmu ar nelielu eļļas daudzumu. Laika gaitā šis slānis uzlabos pannas īpašības.
  • Pannu var mazgāt uzreiz pēc lietošanas ar karstu ūdeni. Karsts ūdens atvieglo mazgāšanas procesu. Lai atbrīvotos no pielipušiem netīrumiem, ieber vēl siltā pannā sauju rupjās pārtikas sāls un noberz to ar vairākās kārtās salocītu papīra dvieli, noskalo pannu ar karstu ūdeni.
  • Čuguna pannas nav paredzētas lietošanai trauku mazgājamajā mašīnā. Pannas mazgāšanai nevajag izmantot metāla birstes vai citus abrazīvus mazgāšanas līdzekļus. Ja esat izmantojis kādu no šiem pieminētajiem mazgāšanas veidiem, panna ir jāieeļļo un jāsilda krāsnī no jauna, lai izveidotu pretpiedeguma slāni.
  • Ja uz čuguna pannas parādījušies rūsas traipi, notīriet tos, izmantojot metāla birstīti vai smilšpapīru, atjaunojiet eļļas kārtu un izkarsējiet krāsnī 5 – 10 minūtes. Jo biežāk tiek lietota panna, jo izturīgāks kļūst čuguna pannas aizsargslānis.
  • Čuguna panna jāuzglabā sausā vietā, bez lieka mitruma. Neuzglabājiet čuguna pannu ar uzliktu vāku, tas traucē gaisa plūsmai un veido korozijai labvēlīgu vidi.
  • Ja pannas tiek glabātas viena virs otras, starp tām būtu jāieklāj, piemēram, papīra dvielis, kas novērsīs pannas skrāpēšanos vienai gar otru.

Ja ikdienā ievērojiet čuguna pannas kopšanas noteikumus, tā kalpos jums vairākus gadu desmitus. Novērtē čuguna trauku nenoliedzamās priekšrocības un ieguldi mazliet vairāk laika, šī trauka uzturēšanā.