5 telpaugi, kuru laistīšanai nekad neizmantot krāna ūdeni
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā
2023. gada 28. februārī, 06:48

5 telpaugi, kuru laistīšanai nekad neizmantot krāna ūdeni

Jauns.lv

Nodrošinot augiem vislabāko mēslojumu, kvalitatīvus podus un gaismas apstākļus nereti aizmirstam par pašu būtiskāko – ūdens kvalitāti. Lai gan lielai daļai telpaugu krāna ūdens nekaitēs, dažas šķirnes attiecībā uz to ir īpaši jūtīgas. 

Dārzkopības eksperte Elēna Verautsosa uzsver, ka krāna ūdens, īpaši, ja tas ir nefiltrēts, satur vairākas augiem kaitīgas ķīmiskas vielas, piemēram, hloru, svinu un dažādus patogēnus. Labākais risinājums ir lietot filtrētu, destilētu vai lietus ūdeni. 

Augi, kurus nekad nelaistīt ar krāna ūdeni ir: 

1. Marantas

foto: Shutterstock

Tiem nepieciešama pastāvīgi mitra, bet ne slapja vai pārmitra augsne. Starp laistīšanas reizēm augs nedrīkst izžūt, tāpēc pārliecinieties, ka ir nodrošināts piemērots podiņš un augsne. Šo augu vēlams laistīt ar destilētu ūdeni, jo tas ir jūtīgs pret hloru un citām ķimikālijām, kas var būt krāna ūdens sastāvā. 

2. Ti augs (Cordyline fruticosa)

foto: Shutterstock

Tas ir mūžzaļš tropu augs, kurš neprasa pārlieku lielas rūpes. Taču krāna ūdens var likt auga lapām palikt brūnām. Labākais laistīšanai būtu lietus ūdens, taču, ja tas nav regulāri pieejams, var iztikt ar destilētu ūdeni. 

3. Dracēna jeb pūķkoks

foto: Shutterstock

Telpaugs ar izcilām adaptācijas spējām. To nevajadzēs bieži laistīt, turklāt to bagātīgais lapu skaits palīdz gaisā likvidēt formaldehīdu, kas atrodams dažādos sadzīves priekšmetos. Lai gan liels ūdens daudzums augam nav nepieciešams, svarīga ir tā kvalitāte. Viena no visbiežāk sastopamajām problēmām, kas var rasties, ja auga laistīšanai izmantojat krāna ūdeni, ir brūnā lapu plankumainība vai brūna lapu galotne.

4. Hlorofīts

foto: Shutterstock

Tas ir kā radīts telpām, kur uzturas daudz cilvēku, jo absorbē oglekļa dioksīdu un rūpējas par svaigu gaisu. Turklāt tos ir ārkārtīgi viegli kopt, taču, lai augs būtu ilgmūžīgs, tam nepieciešams tīrs ūdens. 

5. Kalateja

foto: Shutterstock

Skaisto lapu īpašniece kalateja ir diezgan kaprīzs telpaugs, kas necieš sausu gaisu. Tieši tāpēc, sākoties apkures sezonai, tā sāk niķoties un savu neapmierinātību redzamā veidā pauž ar lapām. Ja tās kļuvušas brūnganas ar apkaltušiem galiem, visticamāk, puķei trūkst mitruma. Vēl šim telpaugam ļoti nepatīk radiatoru tuvums un caurvējš. Kalateja jālaista divreiz nedēļā tikai ar destilētu ūdeni. Krāna ūdenī esošās ķimikālijas agri vai vēlu nobeigs auga lapas. 

Tēmas