Metode, kā cepeškrāsnī izcept kraukšķīgus un patiešām gardus saldētos dārzeņus
Saldēti dārzeņi ir lietošanai parocīgi, nav jātērē laiks to mizošanā un griešanā, turklāt tie mēdz būt pat veselībai vērtīgāki nekā svaigi dārzeņi. Kāpēc? Gluži vienkārši tie tiek novākti pilnbriedā un, sasaldējot, minerālvielas un šķiedrvielas saglabājas.
Lai izceptu sasaldētus dārzeņus cepeškrāsnī kraukšķīgus, nereti nākas piepūlēties, jo tie mēdz palikt mīksti, pat ūdeņaini. Pavārgrāmatu autore Līza Mūdija piedāvā izmēģināt vienkāršu metodi, kas liks garšas kārpiņām sarosīties.
“Noslēpums slēpjas minimālismā. Saldētus dārzeņus, piemēram, brokoļus un ziedkāpostus cepeškrāsnī sākumā cepiet bez pievienotas eļļas un garšvielām. Kad dārzeņi jau nedaudz apbrūnējuši, uzlejiet mazliet eļļas un citas vēlamās piedevas. Eļļa aizturēs ūdeni, un tas nespēs iztvaikot,” skaidro Mūdija, piebilstot, ka dārzeņi jācep aptuveni 30 minūtes 200 grādu temperatūrā.
Pagatavo saldētu dārzeņu maisījumu pats!
Šādi maisījumi ir ļoti praktiski, jo tos uzreiz neatlaidinātus var pievienot zupām vai mērcēm. Maisījumu variantus katrs var veidot pēc savām vēlmēm, vienīgi jāraugās, lai dārzeņi vai garšsaknes ar spēcīgāku aromātu proporcionāli nenomāktu pārējos. Iesaldēšanai piemēroti ir arī sparģeļi, zirnīši, pākšu pupiņas, pētersīļu saknes un citi.
Pagatavošana
Pirmais maisījums:
- 3 daļas nomizotu burkānu
- 3 daļas notīrītu puravu
- 2 daļas notīrītas selerijas saknes
1. Burkānus un selerijas sagriez smalkos salmiņos vai mazos gabaliņos, puravus – plānās ripiņās.
2. Lielā katlā uzvāri sālsūdeni un blanšē katra veida dārzeņus atsevišķi: burkānus un selerijas 1 minūti, puravus – burtiski dažas sekundes.
3. Ar putu karoti izņem laukā un strauji atdzesē aukstā ūdenī, pēc tam nosusini.
4. Dārzeņus samaisi un liec nelielos trauciņos vai maisiņos, un sasaldē.
Otrais maisījums
Mājās saldēti dārzeņi ir daudz kvalitatīvāki par veikalā nopērkamajiem, jo pieredze liecina, ka pirktie līdz brīdim, kamēr nonāk katlā, ir jau vairākkārt atkusuši un atkal sasaluši, un līdz ar to zaudējuši garšu un vērtību.
- 2 daļas burkānu
- 2 daļas paprikas
- 2 daļas puravu
- 1 daļa seleriju kātu
- 1 daļa pētersīļu sakņu
1. Nomizotus burkānus sagriez mazos gabaliņos.
2. Iztīrītas paprikas pākstis sagriez tievās strēmelītēs vai gabaliņos.
3. Notīrītus puravus sagriez plānās ripiņās.
4. Nomizotas pētersīļu saknes sarīvē rupjās skaidiņās.
5. Seleriju kātus sagriez plānās šķēlītēs.
6. Dārzeņus samaisi, pildi nelielos trauciņos vai mazos maisiņos un sasaldē.