5 telpaugi, kurus jāizvairās novietot virtuvē
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā
2023. gada 15. janvārī, 06:08

5 telpaugi, kurus jāizvairās novietot virtuvē

Jauns.lv

Ne visi telpaugi ir piemēroti visām telpām mājā. Vai kādreiz esi aizdomājies, kāpēc tomēr cītīgi koptā, čubinātā un mīļotā puķe neizrāda sajūsmu, bet vīst, kalst vai nīkuļo? Iespējams, tā novietota nepiemērotā vietā. Augu eksperti portālam “Express” atklāj, kurus telpaugus noteikti nevajadzētu turēt virtuvē. 

1. Orhidejas

foto: Shutterstock

Mājas augu eksperts Toma Naits uzsver, ka orhidejas neziedēs un nīkuļos, ja atradīsies virtuvē netālu no augļu trauka/groza. “Augļi parasti tiek uzglabāti virtuvē, un ļoti gatavi augļi, piemēram, āboli un banāni, izdala etilēna gāzi. Šī gāze var izraisīt orhideju ziedu novīšanu un nobiršanu. "Tas ietekmē arī neatvērtus pumpurus, un tie var nokrist vēl pirms atvēršanās, kas ir tā sauktais "pumpuru sprādziens"." Tā kā orhidejas dievina mitrumu, vislabāk būtu tās turēt vannas istabā. Tās nodrošina arī nomierinošu vidi, tāpēc tās ir ideāli piemērotas turēšanai arī guļamistabās,” pauž eksperts. 

2. Venēras mušķērājs jeb dioneja

foto: Shutterstock

Šis ir augs – kukaiņēdājs. Kā var saprast jau pēc nosaukuma – augs ķer mušas, izmantojot lapu plātni, kas pārveidota par lamatām. Viscaur lapu malām izvietotas bārkstiņas, savukārt lapas vidū – sensora matiņi, kas uztver kustību. Kad uz lapas nolaižas muša vai sīks kukainis, auga lapas aizveras ciet, to ieslogot tādā kā krātiņā. Lai gan daudzi cilvēki uzskata, ka virtuvē augs izķers visus kukaiņus, sevišķi siltajā gada periodā, telpaugu eksperts neiesaka novietot šo augu ēdamzonā higiēnisku apstākļu dēļ. "Šie augi bieži vien ir pielāgojušies, lai ar feromoniem vai smaržu pievilinātu kukaiņus lamatās. Tas nozīmē, ka to klātbūtne var faktiski pievilināt vairāk mušu un kukaiņu,” teic Toms Naits. 

3. Papardes

foto: Shutterstock

Papardes ir skaisti augi, kas jebkuram mājoklim piešķir patīkamu noskaņu. Taču, lai tie plaukstu, tiem nepieciešams salīdzinoši daudz gaismas un regulāras laistīšanas. "Gaismas trūkums ir bieži sastopama problēma virtuvēs. Pat pie optimālākajiem apstākļiem papardes var mest lapas un radīt nekārtību virtuvē, tāpēc es izvairītos no to izmantošanas šajā zonā,” teic eksperts. 

4. Milzīgo lapu skaistule – monstera

foto: Shutterstock

Dažviet tautā dēvēta arī par logu lapu, monstera joprojām ir iemīļotākais istabaugs kā Viduseiropā, tā arī Eiropas austrumos un ziemeļos. Tā ir tik populāra, ka dizaineri ir radījuši tapetes ar monsteru rakstu, spilvenus un palagus, aizkarus. Lai gan augs lieliski iederēsies jebkurā interjerā, eksperts neiesaka to novietot virtuvē. “Arī šim augam nepieciešams daudz gaismas, turklāt milzīgās lapas, attīstoties, aizņems daudz vietas,” komentē Toms Naits. Viņš piebilst: “Ja virtuvē ir nepieciešamais apgaismojums, monstera ātri pāraugs tai pieejamo vietu.”

5. Ziedoši augi

foto: Shutterstock

Vēl viens telpaugu veids, no kura "jāizvairās" virtuvē, ir ziedoši augi, kas, pēc Toma teiktā, rada daudz putekšņu. "Es domāju par iekštelpu gerberām, krizantēmām un pat miera lilijām. 

"Ziedputekšņi ir ļoti viegli, un tie viegli pārvietojas. Neliels daudzums šo putekšņu var nokļūt uz krūzēm, šķīvjiem vai pat galda piederumiem. Daudziem cilvēkiem tas neradīs problēmas, taču, ja kāds no mājiniekiem vai viesiem cieš no siena drudža vai alerģijas, šie augi var pasliktināt šo slimību simptomus."

Tēmas