Noderīgi ikdienā
2022. gada 29. jūlijs, 06:49

Lai no nezālēm dārzā vairs nebūtu ne smakas! 4 padomi, kā izmantot visparastāko sodu

"100 Labi Padomi"

Nātrija hidrogēnkarbonātu jeb dzeramo sodu var plaši izmantot ne vien virtuvē un mājas uzkopšanas darbos, bet arī dārzā. Lūk, četras idejas, kas noderēs ikvienam dārzkopim.

1. Pret laputīm

Izsmidzināms līdzeklis laputu likvidēšanai

  • 1 ēdamkaroti sodas izšķīdini 2 litros ūdens.
  • Lai lietus šo līdzekli tik vienkārši nenoskalotu, maisījumu mazliet sasildi un strauji iemaisi ½ tējkaroti rīvētu zaļo ziepju.
  • Kad tās pilnīgi izšķīdušas, iemaisi 2 tējkarotes saulespuķu eļļas – lai līdzeklis labāk turas pie auga.
  • Ielej pulverizatorā un pēdējā brīdī pirms smidzināšanas pielej 4 tējkarotes stipra alkohola (vismaz 40 %).

2. Nezāļu ierobežošanai

Ja nu nekādi neatrodas laiks nezāļu izravēšanai, tad ātrākā un vienkāršākā metode ir nezāļu apsmidzināšana ar sodas ūdeni. 1 litrā verdoša ūdens izšķīdini 1–2 ēdamkarotes sodas, atdzesē un iepildi pulverizatorā. Smidzināšana ir parocīgāks paņēmiens nekā laistīšana. Lai pie reizes neiznīdētu arī vajadzīgos augus, jāraugās, lai neizsmidzinātu tuvāk par 10 centimetriem.

3. Skudru aizbiedēšanai

Samaisi pūdercukuru ar sodu attiecībā 1:1 un izkaisi uz skudru takām un iekaisi skudru ligzdās.

4. Dārza darbarīku un puķupodu tīrīšanai

Ja dārza laistīšanai tiek izmantots kaļķains ūdens, tas gan uz darbarīkiem, kas trāpās ceļā, gan puķupodiem atstāj baltus nosēdumus. Tos var notīrīt ar pašu gatavotu līdzekli: samaisi 50 g sodas ar 1 ēdamkaroti citronskābes un 1 tējkaroti kartupeļu cietes. Uzkaisi uz attiecīgās virsmas un viegli samitrini vai arī uzklāj ar mitru švammīti tā, lai maisījums sāk putot. Ļauj kādu brīdi iedarboties un tad notīri.