foto: Shutterstock
Kad vislabāk apgriezt ceriņu krūmu?
Noderīgi ikdienā
2022. gada 2. jūlijs, 06:53

Kad vislabāk apgriezt ceriņu krūmu?

"100 Labi Padomi"

Gandrīz neiespējami atrast dārzu, kurā nebūtu vismaz viena ceriņu krūma, un katrs dārzkopis vēlas, lai viņa ceriņi ziedētu viskrāšņāk. Lai tiktu pie ceriņziedu kupenām, ļoti svarīgi ir ievērot apgriešanas laiku un noteiktu shēmu.

Ko nevajadzētu darīt?

  • Ļaut krūmam neierobežoti augt augšup un platumā. Auglīgā zemē šāds ceriņš labi ziedēs pāris gadu. Tomēr ar laiku šādi ceriņi kļūst mežonīgi, krūma vainags sabiezē, ziedkopas un ziedi kļūst mazāki, ziedpumpuri vairs neaizmetas uz visiem dzinumiem.
  • Apgriezt ļoti drastiski. Tas palielina jauno dzinumu skaitu, bet ne ziedēšanu. Gala pumpuru apgriešana vai nokniebšana stimulē sānu dzinumu un atvašu augšanu un sabiezina krūmu.

Kad ir piemērots laiks?

Uzreiz pēc noziedēšanas griez nepildīto parasto ceriņu šķirnes un platlapu ceriņus (‘Sensācija’, ‘Primrose’, ‘Sumerki’, ‘Sovetskaja Arktika’, ‘Mazais Princis’), jo tie aktīvāk veido augļus. Ziedkopas nogriez nedaudz augstāk – virs tuvāko lapu pāra vai zaļajiem dzinumiem uz zara.

Savukārt šķirnes ar puspildītiem vai pildītiem ziediem (‘Beauty of Moscow’, ‘Mm. Lemoine’, ‘Prince Wolkonsky’, ‘Taras Buļba’, ‘Katarina Havemeyer’ u. c.) retāk veido sēklas, tāpēc šos ceriņus vari griezt visu vasaru.

Jūnijā vari veikt arī atjaunojošo un formējošo apgriešanu.

Ziedkopas ceriņiem veidojas uz vecajiem zariem, tāpēc nedrīkst tos pilnībā izgriezt, tomēr pastāvīga jauno zaru izgriešana novedīs pie tā, ka arī uz vecajiem zariem pēc kāda laika ziedēšana beigsies. Tāpēc jaunajiem ceriņu krūmiem atstāj 3–4 pamata stumbrus. Vecus krūmus atjaunini, nogriežot vairāk nekā pusi daudzgadīgo dzinumu krūma pamatnē, pārējos zarus vari saīsināt par 30–60 procentiem. Spēcīgi atjaunots krūms ziedēs tikai pēc diviem gadiem, toties ziedi būs lieli un daudz.

Vainagā izgriez resnos, šķībos, izvirzītos un sabiezinošos dzinumus, kā arī slimos zarus, koriģē krūma simetriju.

Sakņu atvases ceriņam vari izgriezt jebkurā laikā – šos dzinumus nogriez zem sakņu kakliņa.

Zināšanai

Krūma apgriešanai noteikti lieto asu sekatoru vai šķēres, bet lielus zarus vari nozāģēt. Zarus apgriez taisnā leņķī un griezumus, kuru diametrs lielāks par 3 cm, apstrādā ar ziedi koku brūcēm, lai aizsargātu krūmu no sēnīšu slimībām vai parazītiem.