foto: Shutterstock
Kā pavisam ātri sasiet pašam savu Jāņu sieru?
Noderīgi ikdienā
2022. gada 23. jūnijs, 07:06

Kā pavisam ātri sasiet pašam savu Jāņu sieru?

"100 Labi Padomi"

Maigs, dzeltens, ķimeņu sēkliņām caurausts siers piederas mūsu vasarai. Ne tikai Jāņu laikā vien – pašu sietie sieri ir tik garšīgi un daudzveidīgi, ka arī pēc tradicionālās baudīšanas Līgovakarā ar tiem galvenajā lomā var rīkot dārza svētkus visu vasaru.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Doma laukumu šturmē Zāļu tirdziņa apmeklētāji

gallery icon
147

Ātrais Jāņu siers

Siers būs ēdams jau pēc pāris stundām, bet to var arī noturēt ledusskapī vairākas dienas – tad tas nobriedīs un taps dzeltenāks.

  • 500 g liesa biezpiena
  • 150 g sviesta
  • 1 l piena
  • 1 ola
  • 1 tējk. ķimeņu
  • 1 tējk. sāls
  • 1 tējk. sodas

1. Katlā ielej pienu, iedrupini biezpienu un sakul, lai pēc iespējas labāk savienojas. Liec uz lēnas uguns, ar putojamo slotiņu maisi un karsē, līdz atdalās sūkalas.

2. Lielā bļodā ieliec caurduri, tajā ieklāj marli un ielej katla saturu. Atstāj, lai sūkalas notek bļodā.

3. Liec uz uguns katlu ar karstu ūdeni, ievieto tajā emaljētu bļodu, lai sanāk ūdens pelde. Bļodā liec sviestu un karsējot izkausē.

4. Izkausētajā sviestā liec notecināto biezpienu un karsējot turpini sparīgi maisīt, lai labi savienojas.

5. Iemaisi olu un sāli. Pieber sodu. Biezpiens sāks it kā kust, un izveidosies viendabīga konsistence. Iemaisi ķimenes.

6. Iepildi māla bļodiņā un atstāj, lai atdziest un kļūst stingrs.

Siera pamatrecepte ar madaru

  • 1 l trekna pilnpiena
  • 2 ēdk. jogurta bez piedevām
  • 2–3 madaras zariņi

1. Svaigas madaras rupji sakapā, kaltētas salauz gabaliņos un iesien marles maisiņā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

2. Pienu ielej katlā un sasildi remdenu. Vienmērīgi iemaisi jogurtu.

3. Iekarini maisiņu ar madarām. Atstāj pa nakti siltā vietā (var arī ietīt biezā segā) un nekustini.

4. Nākamajā dienā piena maisījumu griez, lai pastiprinātu siera un sūkalu atdalīšanos. Ņem garu, asu nazi un sagriez vertikāli aptuveni 2 cm platās joslās. Pagaidi 15 minūtes un tad griez horizontāli arī tikpat platās joslās. Atkal nogaidi 15 minūtes.

5. Pēc tam šīs joslas atkal vertikāli pārgriez uz pusēm, lai sanāk 1 cm platas. Pagaidi 15 minūtes un tieši tāpat griez horizontāli.

6. Beigās ar putu smeļamo karoti izcel siera gabaliņus un liec sietā vai caurdurī, kas izklāts ar dvieli.

7. Aizloki ciet un uzliec slogu. Pašu sietu vai caurduri ieliec dziļā šķīvī vai citā piemērotā traukā tā, lai būtu, kur nopilēt sūkalām.