Labākam miegam: telpaugi, kurus noteikti ir vērts izvietot guļamistabā
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā
2022. gada 15. februārī, 06:37

Labākam miegam: telpaugi, kurus noteikti ir vērts izvietot guļamistabā

Jauns.lv

Lai uzlabotu miega kvalitāti, svarīgs ir ne tikai laiks, cikos dodamies pie miera, bet arī gaisa kvalitāte guļamistabā. Speciālisti iesaka guļamistabā izvietot vienu līdz divus zaļojošus telpaugus, kas attīrīs gaisu. Vairums telpaugu naktī absorbē ogļskābo gāzi un izdala skābekli, kas kalpo kā dabīgs gaisa filtrs. Tāpat pastāv tādi telpaugi, kuriem piemīt antibakteriālas īpašības. Portāls “Express” apkopojis tieši guļamistabai vispiemērotākos augus.

Spatifīla (miera lilija)

foto: Shutterstock

Efektīgais un skaistais telpaugs spatifīla (Spathiphyllum) ir viegli audzējama un kopjama. Augs izceļas ar tumši zaļu lapotni un skaistiem ziediem. Tas ne tikai vizuāli radīs patīkamas emocijas, bet ir arī viens no labākajiem gaisa attīrītājiem. Tas spēj attīrīt gaisu no toksiskiem savienojumiem, piemēram, benzola, formaldehīda un oglekļa monoksīda .Audzējot telpā, augam nepieciešama sistemātiska apsmidzināšana ar ūdeni. Lai uzturētu nepieciešamo gaisa mitrumu, šķīvī zem poda ieteicams iebērt mitrus oļus vai keramzītu, bet virsū novietot podu ar augu.

Svītrainā sansevjēra (līdakaste)

foto: Shutterstock

Līdakastes mēdz būt gan garas, gan īsas, gan ar slaikām, gan apaļīgām lapām dažādos zaļos, dzeltenīgos, zaļgandzeltenos toņos ar mazāk vai vairāk izteiktu svītrojumu. Tomēr visām ir kaut kas kopīgs – tās ir ļoti viegli kopjamas vai, precīzāk sakot, labāk aug, ja liek tās mierā. Līdakaste palielina skābekļa daudzumu telpā un ievērojami uzlabo gaisa kvalitāti, tādēļ to ir vērts novietot tieši guļamistabā.

Filodendrs

foto: Shutterstock

Ļoti pievilcīga izskata telpaugs, kas pārsteidz savā dažādībā no lapu formas un lieluma līdz krāsu gammai. Augs mīl gaisumu un mitrumu, tāpēc svarīgi to regulāri laistīt un novietot tam piemērotā vietā. Šie augi gaisu spēj attīrīt no formaldehīda (formaldehīds veidojas kurināmā nepilnīgas sadegšanas procesos un ir izplatīts iekštelpu gaisa piesārņotājs).

Hlorofīts

foto: Shutterstock

Kā atklāts kādā pētījumā, viens no efektīvākajiem gaisa mitrinātājiem ir labi pazīstamais pušķu hlorofīts (Chlorophytum comosum). To var atpazīt pēc pušķa formas un svītrainajām lapām. Augs ir viegli kopjams un nav kaprīzs pēc gaismas vai noteiktas temperatūras, turklāt to nav vajadzības pārlieku bieži laistīt.

Tēmas