foto: Shutterstock
Populāri mājas tīrīšanas līdzekļi, kurus nekad nevajadzētu izmantot vienlaicīgi
Noderīgi ikdienā
2022. gada 13. janvāris, 14:15

Populāri mājas tīrīšanas līdzekļi, kurus nekad nevajadzētu izmantot vienlaicīgi

Jauns.lv

Lai gan katrs pats par sevi uzskaitītie līdzekļi ir gana iedarbīgi mājas uzkopšanā, dažus no tiem labāk nekombinēt tīrīšanas procesā, jo tas var izrādīties neefektīvi, vai pat bīstami. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Cepamā soda un etiķis
Šīs abas mājsaimniecībā izmantojamās lietas var kalpot kā brīnišķīgas un lētas alternatīvas ķīmiskajiem mājas tīrīšanas līdzekļiem. Taču ir viena nianse – labāk tos izmantot katru atsevišķi, nevis miksēt kopā. Cepamā soda ir viegli sārmaina viela, taču etiķis – skāba viela. Sajaucot tās kopā, notiks neitralizācijas process un radīsies vien ūdens un nātrija acetāts, kas, protams, nebūs bīstams, bet tīrīšanā neefektīvs. 

Ūdeņraža pārskābe un etiķis
Atsevišķi šīs lietas tiek uzskatītas par lieliskiem un dabiskiem līdzekļiem, ko izmantot efektīvai mājas tīrīšanai. Taču kopā abas vielas var radīt peroksietiķskābi, kas var būt toksiska, un kairināt acis, ādu un elpošanas sistēmu.

Amonjaks un balinātājs
Šīs abas sastāvdaļas ir atrodamas daudzu tīrīšanas līdzekļu sastāvā, tāpēc noteikti pārbaudiet ikdienā izmantojamo līdzekļu sastāvu, pirms miksējiet tos kopā. Balinātāja un amonjaka kombinācija rada hloramīnu. Tā tvaiku ieelpošana var izraisīt elpceļu bojājumus un rīkles apdegumus. 

Balinātājs un denaturēts spirts
Šo vielu kombinācija veido hloroformu. To ieelpojot, cilvēks var nonākt pat līdz bezsamaņas stāvoklim.

Dažādi kanalizācijas tīrīšanas līdzekļi
Nekad nevajadzētu vienu pēc otra izmantot divus dažādus kanalizācijas cauruļu tīrīšanas līdzekļus. Līdzekļiem ir spēcīgs ķīmiskais sastāvs un savienoti kopā, tie var radīt pat eksploziju. Ja izvēlētais tīrītājs nesniedz vēlamo rezultātu, labāk nogaidīt pirms cita līdzekļa lietošanas vai izsaukt santehniķi.

Balinātājs un tualetes podu tīrīšanas līdzeklis
Abas šīs lietas kopā radīs skābju bāzes maisījumu, kas var kaitēt veselībai. Šāds vielu apvienojums izdala toksiskus izgarojumus, kas var izraisīt elpošanas problēmas un au asarošanu.

Antibakteriālie tīrīšanas līdzekļi un mazgāšanas līdzekļi
Dezinfekcijas līdzekļa, kurā izmantots amonjaks, sajaukšana ar putojošu mazgāšanas līdzekli, varētu šķist teju vai ideāla kombinācija, lai savāktu netīrums, bet patiesībā tā rada drīzāk pretēju efektu. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās