foto: Shutterstock
Kā ietaupīt naudu, ja mājās ūdeni silda elektriskais boilers?
Noderīgi ikdienā
2022. gada 13. janvāris, 10:39

Kā ietaupīt naudu, ja mājās ūdeni silda elektriskais boilers?

Jauns.lv

Ūdens sildītājs jeb elektriskais boilers mājsaimniecībā ir viens no lielākajiem, ja ne pats lielākais elektrības patērētājs. “HappyHiller” eksperti dalās padomos, kā samazināt elektrības rēķinu, ja mājās ūdens sildīšanai tiek izmantots boilers. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Iestatiet pareizu temperatūru

Katrs lietotājs pats var izvēlēties, kādu temperatūru uzstādīt elektriskajā ūdens sildītājā. Ir nepareizi domāt, jo augstāka sildīšanas temperatūra, jo ilgāk ūdens saglabāsies silts. Patiesībā boilers tikai lieki uzsildīs ūdeni līdz nevajadzīgi augstai temperatūrai, patērējot vairāk elektroenerģijas, bet realitātē neviens tik karstu ūdeni nepatērēs. Optimālā temperatūra būs līdz 70 grādiem. 

2. Iztīriet ūdens sildītāju

Laba prakse ir katru gadu boileru pilnībā iztukšot un iztīrīt tur nosēdušās nogulsnes, kas var kavēt siltuma pārnesi un pazemināt iekārtas efektivitāti. Lai gan šī ir salīdzinoši vienkārša procedūra, vienmēr ievērojiet ražotāja nosacījumus. Ja tomēr rodas šaubas, zvaniet speciālistam, kurš palīdzēs veikt ūdens sildītāja apkopi. Tāpat regulāri būtu vēlams nomainīt arī ūdens filtrus.

3. Uzstādi taimeri

Tradicionālā ūdens sildītāja tvertne darbojas 24 stundas diennaktī, kas ir lieka elektroenerģijas izšķiešana, jo nakts laikā reti kurš izmantos silto ūdeni. Taimera uzstādīšana, lai naktī automātiski izslēgtu boileru, ir labs veids, kā ietaupīt enerģiju. Turklāt tas var pagarināt arī ierīces kalpošanas laiku. 

4. Apsver jaunu boilera iegādi

Ja ūdens sildītājs kalpo jau vairāk par 10 gadiem, būtu ieteicams apdomāt jauna boilera iegādi. Savu laiku jau nokalpojis ūdens sildītājs ir ne tikai neefektīvs, bet var radīt neatgriezeniskus bojājumus, ja tas noplūst vai pārplīst. 

5. Visbeidzot – izmantojiet auksto ūdeni

Lai gan šis var šķist pašsaprotams padoms, auksta ūdens izmantošana, piemēram, roku un zobu mazgāšanas laikā kaut nedaudz, bet palīdzēs samazināt elektrības rēķina summu. Turklāt auksts ūdens ir labvēlīgi ietekmē veselību. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās