foto: Publicitātes
Darbs no mājām – ko vajadzētu zināt un kā sagatavoties?
Noderīgi ikdienā
2021. gada 27. decembris, 12:52

Darbs no mājām – ko vajadzētu zināt un kā sagatavoties?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Mūsdienās strādāšana no mājām lielākajai daļai cilvēku ir kļuvusi par ierastu lietu. Ir cilvēki, kuriem ļoti patīk strādāt no mājām, jo šādā veidā var ietaupīt gan naudas līdzekļus, gan laiku. Taču ir arī tādi cilvēki, kuri saskaras ar dažādām grūtībām, strādājot attālināti.

Viena no problēmām noteikti ir neatbilstoša darba vide, jo iepriekš mājoklis nav iekārtots tā, lai tajā pavadītu savas darba dienas. Ja arī Jums ir nepieciešamība strādāt no mājām, bet nekad iepriekš neesat to darījis, tad lasiet raksta turpinājumu. Tajā būs minēta svarīga informācija, ko vajadzētu zināt, ja nepieciešams strādāt no mājām.  

Darba vietas iekārtošana

Pirmā lieta, ar ko nepieciešams sākt, ir darba vietas iekārtošana. Lai darba diena būtu produktīva un Jums būtu ērti strādāt arī no mājām, ir jāiekārto atbilstoša darba vieta. Atrodiet brīvu vietu mājoklī, kur Jūs varētu iekārtot savu darba vietu. Vislabāk, ja tā būs atsevišķa istaba, kur Jūs neviens netraucēs. Šis ir ļoti svarīgi, ja Jums ir ģimene un mazi bērni. Tāpat vajadzētu atrast vietu, kur ir pietiekami labs dienas apgaismojums. Kad īstā vieta ir atrasta, nepieciešams padomāt par mēbelēm.

Mēbeles

Lai darbošanās savā mājas ofisā būtu patīkama un ērta, nepieciešams padomāt par atbilstošam mēbelēm. Noteikti nevajadzētu taupīt naudu mēbeļu jautājumā, jo cenšoties ietaupīt, Jūs varat tikai un vienīgi radīt sev  veselības problēmas. Mūsdienās veikalos ir pieejamas daudzas ergonomiskas un patiešām labas mēbeles. Mājas ofisa iekārtošanai Jums noteikti būs vajadzīgs pietiekami liels galds un datorkrēsls. Ja nepieciešams, tad varat iegādāties arī papildus skapīti vai plauktus, kur novietot vajadzīgos dokumentus un citas darbam nepieciešamās lietas.

Tehnoloģijas

Darbs no mājām viennozīmīgi nav iedomājams bez nepieciešamajām tehnoloģijām, it īpaši datora. Mūsdienās ir pieejami dažādi datori, atliek vien izvēlēties savām vēlmēm un darba vajadzībām atbilstošāko. Iespējams, Jums darbam noderēs Apple ražotie datori, piemēram, Apple Macbook Air. Tāpat Jums noteikti būs nepieciešams mobilais telefons. iPhone telefoni būs īpaši noderīgi darba pienākumu pildīšanā.

Bez datora un telefona, iespējams, Jums noderēs arī printeris. Visas iepriekš minētās ierīces Jūs varat iegādāties arī interneta veikalā 220.lv. Šajā interneta veikalā ir pieejams ļoti plašs tehnoloģiju klāsts par izdevīgām cenām.    

Nosakiet konkrētas darba stundas

Strādājot klātienē, ir ļoti vienkārši ievērot savu darba laiku. Turpretī strādājot no mājām, ne vienmēr ir viegli noteikt savas darba stundas. Dažkārt steidzamā kārtā nepieciešams veikt kādus mājas darbus, līdz ar to darba diena var ievilkties līdz pat pašam vakaram. Tomēr šādu praksi noteikti nevajadzētu piekopt. Jūsu kolēģiem arī būs grūti saprast, kad Jums var zvanīt un jautāt par jaunumiem darba lietās.

Lai Jums būtu vieglāk plānot savu laiku un paveikt savus darba pienākumus, sastādiet savu darba grafiku un nosakiet konkrētas darba stundas. Piemēram, ja Jūs jūtat, ka esat produktīvāks tieši no rīta, tad savu darba dienu varat sākt arī 7 no rīta. Līdz ar to pēcpusdienā jau varēsiet pieķerties mājas darbiem vai arī savām personiskajām darīšanām.

Tāpat ir jāiemācās nodalīt sava privātā dzīve no darba. Bieži vien, strādājot no mājām, zūd laika izjūta un var strādāt nepārtraukti līdz pat pašam vēlam vakaram. Šādos gadījumos viennozīmīgi cieš ģimenes dzīve. Jums noteikti ir jāatrod laiks arī savai ģimenei, tāpēc sava darba laika noteikšana ir ļoti svarīga. Tāpat ir svarīgi atpūtas brīži. Ja neveltīsiet pietiekamu laiku atpūtai, tad savā darba vietā ātri vien zaudēsiet motivāciju darīt, kā arī nespēsiet pilnvērtīgi pievērsties saviem darba pienākumiem.

Darāmo darbu saraksta izveidošana

Lai darba diena būtu pēc iespējas produktīvāka, ieteicams izveidot darāmo darbu sarakstu. Bieži vien steigā tiek aizmirsti mazākie un ne tik svarīgie darba uzdevumi, tomēr arī tie ir jāizpilda. Lai neko neaizmirstu, nopērciet sev plānotāju, kurā varēsiet uzrakstīt visus darāmos darbus. Tāpat varat sastādīt sarakstu ar darāmajiem darbiem, ne tikai nedēļai vai mēnesim, bet gan katrai dienai.   

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar 220.lv